Keresik a legjobb női innovátorokat az unióban

Agro Napló
A Copa-Cogeca – azaz az unió két legjelentősebb, reprezentatív gazdaszervezete – idén immár hatodik alkalommal hirdette meg az „Innovációs Díj a Női Mezőgazdasági Termelőknek” elnevezésű (Innovation award for Women farmers) pályázatát, amelynek célja, hogy előmozdítsa és jutalmazza az unió mezőgazdaságának leginnovatívabb, nők által irányított projektjeit.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tette közzé a pályázati felhívást honlapján. A köztestület információi szerint az „Innovációs Díj a Női Mezőgazdasági Termelőknek” elnevezésű pályázata, a nőknek a mezőgazdaság és a vidéki térségek jövőjében betöltött kulcsszerepére kívánja felhívni a figyelmet. Mivel az idei év az Európai Bizottság (EB) zöld megállapodásának (European Green Deal - EGD) éve is, a díj idei témájául „a női gazdálkodók a klímainnováció élén” („women Farmers in the driver's seat of climate innovation”) témát jelölték meg.

Az innováció a mezőgazdasági és erdészeti ágazatban kulcsfontosságú a társadalom jobbá tétele szempontjából, és segít elérni EGD által kitűzött törekvéseket. Ezért keresik és népszerűsítik az innovációban és fenntarthatóságban jeleskedő női gazdálkodók jó gyakorlatait. E kitüntetéssel szeretné elismerni a Copa-Cogeca a női gazdálkodók által kezdeményezett változásokat, azoknak a vidékre gyakorolt jótékony (gazdasági, társadalmi, környezeti) hatásait. Az értékelésnél figyelembe vesznek bármilyen típusú innovatív tevékenységet, intézkedést és projektet a fő kritériumok (innovatív megoldások, innovációs transzfer, az innováció fenntarthatósága és kommunikációs módszerek) alapján.

A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt módosították a pályázatok beadási határidejét, ami így október 15-re módosult. A pályázónak a gazdálkodását önállóan képviselni jogosult aktív gazdálkodónak, valamint a COPA-COGECA tagszervezetének is tagja kell lenni (azaz NAK-tagsággal kell rendelkeznie). A pályázat nyelve angol. A győztes 10 ezer euró, a különdíjas pedig 5000 euró pénzjutalomban is részesül.

A díjak átadására előreláthatólag 2021. március 8-án kerül sor Brüsszelben, az Európai Parlamentben. További információ itt: womenfarmersaward.eu A pályázattal kapcsolatban a NAK külkapcsolati csoportja is ad bővebb tájékoztatást a international@nak.hu elérhetőségen, vagy ha szükséges, akkor a pályázati anyag elkészítésében is segítséget nyújt – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!