Kereskedelempolitikai konzultációt folytat az EB

Agro Napló
Elérhetővé vált az EU kereskedelempolitikai konzultációjának magyar nyelvű változata: a konzultáció során az Európai Bizottság (EB) két fontos területet kíván felmérni: a járványhelyzet, valamint a kereskedelmi nyitottság hatását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kanara (NAK) honlapján tette közzé, hogy a június 16-án megjelent „Megújult kereskedelempolitika az erősebb Európáért” című konzultációs feljegyzés tartalmazza azt a 13 kérdést és a háttéranyagot, amire az Európai Bizottság szeptember 15-ig várja a válaszokat az európai polgároktól és érdekeltektől.

A kérdésekre adott válaszok az EU kereskedelem- és beruházási politikájának felülvizsgálatához járulnak hozzá és segítenek az Európai Bizottságnak kijelölni az uniós kereskedelempolitika középtávú irányait.

A konzultáció során a Bizottság két fontos területet kíván felmérni: a kereskedelempolitika hogyan képes hozzájárulni egy gyors és fenntartható társadalmi-gazdasági helyreállításhoz, erősítve a versenyképességet a Covid-19 járvány utáni környezetben, kezelve az EU előtt álló jövőbeli kihívásokat, valamint támogatva értékeink és normáink népszerűsítését.

Emellett az EB kíváncsi arra is, hogy a kereskedelempolitika a „nyílt stratégiai autonómia” modellje alapján hogyan képes segíteni egy erősebb EU kialakítását, kihasználva a nyitottság előnyeit vállalkozásaink, dolgozóink és fogyasztóink számára, egyidejűleg megvédve őket a tisztességtelen gyakorlatoktól és kiépítve a jövőbeni kihívásokra sikeresebben felkészítő ellenálló képességünket.

A 13 kérdés a konzultációs feljegyzésben található. A kérdésekre adott tagi válaszokat a szecsenyi.tamas@nak.hu e-mail címre várja a NAK augusztus 24-én 12.00 óráig. A kérdések letölthetők a köztestület honlapjáról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!