Kerülje el a típushibákat az egységes kérelemnél!

Agro Napló
Az egységes kérelmek beadásakor számos típushibát elkövetnek a gazdálkodók, amelyekre érdemes figyelni, mert így elkerülhetők a plusz ügyintézések, illetve a szankciók – írja a nak.hu.

Elkezdődött az egységes kérelmek benyújtásának időszaka. Ezzel kapcsoltban Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a múlt hétvégi kiskőrösi Agrárexpón ismertette azokat a típushibákat, amelyeket a termelők a korábbi évek egységeskérelem-benyújtásakor elkövettek. Ilyen esetek voltak például, amikor a gazdálkodó nem jogszerű földhasználója az adott területnek. Pontatlanságok is előfordultak, így voltak olyanok, akik nagyobb területre igényeltek támogatást, mint amekkorát a valóságban megműveltek. Problémát okozott továbbá a zöldítésnél, amikor a másodvetést határidőn túl jelentették be.

A felmerült problémák okán az államtitkár felhívta a gazdák figyelmét arra, hogy a 2017. évi egységes kérelemben több ponton is módosulnak a zöldítés előírásai. Eszerint 2017-től kibővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája. A továbbiakban az elmúlt két év tapasztalatai alapján az ökológiai jelentőségű másodvetések átláthatóbb kezelése érdekében fenntartási időszakot vezetnek be, így a vetéstől számított legalább 60 napig az ökológiai jelentőségű másodvetést a gazdálkodó nem forgathatja be. További változás még, hogy az ökológiai jelentőségű másodvetést a termelőknek október 1-ig el kell vetni, valamint a vetést és beforgatást 15 napon belül be kell jelenteni.

Újdonság, hogy a nitrogénmegkötő növények esetében a hazai termesztési technológiához igazítják a bab termesztési idejét, továbbá a nitrogénmegkötő és nem nitrogénmegkötő növénykultúrák keverékeivel bevetett területek is elismerhetőek EFA területként, mely keverékben a nitrogénmegkötő növénykultúra keveréken belüli vetőmagarány meg kell, hogy haladja az 50%-ot. Emellett a spárga és egyes energianád fajok zöldítési szempontból állandó kultúrának minősülnek mostantól.

Gyümölcsök esetében is módosulnak egyes előírások, ezek értelmében új kultúrák válnak támogathatóvá. A gyümölcsösöknél újabb változás, hogy intenzív és extenzív/tradicionális gyümölcsösöket is megkülönböztetünk. Az előírások célja, hogy ösztönözze a gazdákat a korszerűbb ültetvények létrehozására.

Őstermelői kártyával gyorsítható az egységeskérelem-ügyintézés

Az őstermelőikártya-leolvasó segítségével gyorsabbá válik az ügyféladatok betöltése, így jelentős mértékben csökken az adminisztrációra fordított idő. Aki pedig a családtagjai nevében kíván eljárni, szükséges meghatalmazással rendelkeznie.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az őstermelők figyelmét, hogy amennyiben a falugazdász közreműködésével egységes kérelmet kívánnak benyújtani, úgy az ügyintézéshez vigyék magukkal az őstermelői kártyájukat, mert azzal az egységes kérelem benyújtása gyorsítható. Az őstermelőikártya-leolvasó segítségével gyorsabbá válik az ügyféladatok betöltése, így jelentős mértékben csökken az adminisztrációra fordított idő.

Fontos tudni, hogy a közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtása során. Aki a családtagjai nevében kíván eljárni, mindenképp szükséges egy meghatalmazás. A képviselet igazolására a NAK portálról letölthető az MH1 nyilatkozat, amelyet kitöltve és aláírva hozzon magával az ügyintézéshez.

Újabb támogatások

Czerván György az Agrárexpón ismertette a nemzeti támogatások változásait is, miszerint a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott gázolaj csekély összegű (de minimis) támogatás összege 95 Ft/literről 105 Ft/literre nő.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a szőlőültetvényeken megvalósuló növény-egészségügyi védekezés 50%-os mértékű támogatását az agrártárca 2017-től 75 százalékosra emeli, amellyel párhuzamosan a hektáronként nyújtható összeg is arányosan nő: 8.000-ről 12.000 forintra. A megnövelt összegű támogatást már a 2017. évben benyújtható kérelmek esetén lehet igényelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!