Készítsük fel kertjeinket időben a téli mínuszokra! - 10 tipp a gyümölcsültetvények téliesítésére

Agro Napló
A nagy tapasztalattal rendelkező Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) már megkezdte a téliesítést gyümölcsösében, Újfehértón. Bár az MKSZN-nek 30-40 hektárnyi ültetvényről kell gondoskodnia, a gazdaságoknak ugyanúgy fel kell készülni a közeledő fagyokra. A téli előkészületekhez ad hasznos tanácsokat Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa.

A 2015-ös ősz igazi enyhe időjárással kedvezett a hazai gazdáknak. A fagyos tél azonban bármikor beköszönthet, ezért elengedhetetlen az ültetvények teljes körű téli felkészítése.


Dr. Szabó Tibor

„Ilyenkor a termelők számot adnak az előző évükről, kiderül, mi működött jól és mi az, amin a következő évben változtatnának. A jövő sikere mindenképp a gyümölcsösök védelmében rejlik, ehhez fontos pár dologról gondoskodni még a téli fagyok előtt.” – mondta el dr. Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa, aki 10 pontban szedte össze azokat a kertészeti, gazdasági teendőket, amelyek elengedhetetlenek a szezonban.

Metszés. Az őszi lombhullás után az enyhe téli idő alkalmasnak ígérkezik arra, hogy elkezdjük a gyümölcsfák metszését. Szinte minden gyümölcsfán el lehet kezdeni ilyenkor, egyedül a csonthéjasakon (meggy, cseresznye, kajszibarack, őszibarack) érdemes ezt tavaszra halasztani, amikor a rügyeken már látható a termés mennyisége.


almafa metszés előtt

almafa metszés után

 

Gyomirtás. Az enyhe időjárás kedvező a gyomirtáshoz is. Időt és energiát spórolunk meg, ha előre gondoskodunk arról, hogy tavaszra, a gallykaparás idejére, ne maradjon gaz az ültetvényekben.

Vadvédelem.  A téli nagy hidegben megeshet, hogy kertjeinken nyulak, vaddisznók, őzek gázolnak át, tetemes kárt okozva az ültetvényekben. Az őszi munkák végeztével itt az idő arra, hogy megjavítsuk kerítéseinket, felhelyezzük, átnézzük és megerősítsük a védőrácsokat a fák törzsén.

Elöregedett ültetvények kivágása. A gazdaságosan már nem művelhető ültetvényektől is ideje megszabadulnunk. A jó idő most kiválóan alkalmas arra, hogy kivágjuk ezeket a fákat, összedaraboljuk és félretegyük tűzifának. A tuskókról se feledkezzünk meg, amiket most – gépek segítségével – a gyökerekkel együtt kiemelhetünk.

Öntözőtelepek víztelenítése. Fontos, hogy gazdaságunkban ne okozhasson fagykárt a csaptelepekben, szivattyúkban rekedt víz. Hatalmas anyagi károkat okozhatunk magunknak, ha erre nem figyelünk.

Tartályládák javítása. A hűtőben tárolt almaládák is idővel elöregedhetnek. A holt szezonban arra is szánjunk időt, hogy a ládákat átvizsgáljuk, megjavítsuk.

Erő- és munkagépek karbantartása. Ne feledkezzünk meg a munkagépeinkről sem! Mint ahogy a személyautóknál, a munkagépeknél is érdemes átnézni a futóműveket, kerekeket, csapágyakat, ellenőrizni az olajat és a fagyálló folyadékot az őszi munkálatok végén.

Talajvédelmi terv elkészítése. Ha a következő évben új ültetvényt szeretnénk létesíteni, érdemes időben elkészíttetnünk a talajvédelmi tervet, hiszen ez egy hosszú folyamat, a pályázatok beadási határideje pedig a tapasztalatok alapján rövid.

Jövő évi termesztéstechnológia elkészítése. A tavalyi gazdálkodás tapasztalatai alapján mérjük fel a sikereket, kudarcokat és dolgozzuk ki részletesen a következő évi termesztéstechnológiai tervünket. Így tudjuk majd időben beszerezni a szükséges anyagokat, növényvédő szereket és a műtrágyát.

Az év végi, év eleji kedvezmények kihasználása. A forgalmazók év végén általában kedvezményesen értékesítik a növényvédő szereket és a műtrágyát. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, illetve az sem árt, ha a vásárlás előtt szakember véleményét is kikérjük.

Forrás: MKSZN

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meghatározó talajvédelem

Meghatározó talajvédelem

A talaj védelme egyre fontosabb a gazdálkodó számára is, de a jövőbeni támogatások elemeként sem elhanyagolható. Az EU-ban is napirenden van ez a téma...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!