Készüljünk a 2023-as Egységes Kérelem beadására!

Agro Napló
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is áprilisban kezdődik az Egységes Kérelmek benyújtási időszaka.

A kérelmek benyújtására szolgáló elektronikus felület 2023. április 20-án nyílik meg, így ekkortól beadhatóak a kérelmek. Ebben az esztendőben, az új szabályokra való tekintettel az Agrárminisztérium eltekint a kérelembenyújtás esetén a késési szankció alkalmazásától, így június 9-ig szankciómentesen nyújthatóak be a kérelmek.

A kérelem beadása során 2023-ban több, mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A tavalyi évhez képest az egységes kérelem 6 állatalapú jogcímmel kerül bővítésre. Többek között itt lehet bejelenteni a termeléshez kötött és átmeneti nemzeti anyajuh támogatási igényt, a méh- illetve baromfi állatjóléti kifizetési kérelmeket.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy 2023-ban a mezőgazdasági termelőnek az egységes kérelem keretében lehet kérelmezni Átmeneti nemzeti tejtámogatás, Átmeneti nemzeti hízottbikatartás támogatása, Átmeneti nemzeti extenzifikációs szarvasmarha támogatás történelmi bázisjogosultság megállapítását – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) benyújtó felületén lehet benyújtani, ide kattintva.

2023-tól az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé válik a teljes elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések/kifogások benyújtásáig kizárólag elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A Kincstár is a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára fogja megküldeni.

Az uniós Közös Agrárpolitika 2023-tól hatályos változásai nagy mértékben érintik a hazai gazdálkodókat, ezáltal az idei évi egységes kérelmek beadását is.

A területalapú támogatások megszerzéséhez szükséges alapkövetelmények némiképp megváltoznak az idei évtől. A kölcsönös megfeleltetés és a zöldítés követelményeinek összeolvadásával létrejött a „feltételesség” keretrendszere, amely az alaptámogatás „lehívásához” szükséges alapkövetelményeket tartalmazza.

Újdonság a támogatási rendszerben az agro-ökológiai program (AÖP), amely önkéntesen választható egyéves zöld kötelezettségek teljesítése fejében többlettámogatást adhat a gazdáknak. Amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy csatlakozik a programhoz, úgy a gazdaságában lévő minden hasznosításra – szántó, egyéb gyep, ültetvény – teljesítenie kell legalább két pont értékű gyakorlatot. Fontos megjegyezni, hogy már a kérelem kitöltésekor jelölni szükséges, hogy a gazdaságunkban mely vállalásokat tesszük, illetve annak melyik részén (tábláján) szeretnénk ezeket megvalósítani. További fontos vállalás, hogy az AÖP-ben résztvevő gazdálkodónak a gazdaságuk teljes területére vezetniük kell a Gazdálkodási Naplót.

Lesznek azonban olyan jogcímek, amelyek igénylésénél már az egységes kérelemhez csatolni szükséges iratokat, nyilatkozatokat. Ilyen például a fiatal gazda támogatás, ahol többek között csatolni kell a kérelemhez a mezőgazdasági végzettséget igazoló dokumentumot vagy a legalább 2 éves szakmai gyakorlatról szóló igazolást.

Fentiekből is látszik, hogy ahhoz, hogy jól és pontosan benyújtható kérelmek kerüljenek beadásra, megfelelően felkészültnek kell lenni.

A kérelem benyújtásához további információk találhatók a www.nak.hu oldalon a KAP 2023-2027 menüpont alatt. Itt megtalálhatóak az egyes támogatásokhoz készült kiadványok, melyek segítenek eligazodni a feltételek és igénylések rendszerében.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!