MENÜ

Két százalékkal visszaesett a mezőgazdaság kibocsátása

2017.12.14.

A mezőgazdasági termelés volumencsökkenését emelkedő termelői árak kísérték, a termelés költségei összességében az előző évi szinten alakultak – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

 

A Mezőgazdasági Számlarendszer első előzetes eredményei alapján 2017-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 2 százalékkal elmaradt a 2016. évi eredménytől – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által publikált adatokból. Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2016. évi 9 százalékos emelkedés után 2017-ben 6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A mezőgazdasági termelés volumencsökkenését emelkedő termelői árak kísérték, a termelés költségei összességében az előző évi szinten alakultak. Így a bruttó hozzáadott érték 5 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 11 százalékkal alacsonyabb lett 2017-ben, mint 2016-ban volt. Az egy teljes munkaidős dolgozóra számított mezőgazdasági tevékenységből származó reáljövedelem 2017-ben 5 százalékkal maradt el a 2016. évitől.

A volumen- és árváltozás eredményeként és a termeléshez kötött támogatások figyelembevételével a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 7 százalékkal csökkent, míg az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke 5 százalékkal nőtt.

Az AKI előrejelzésének elkészítésének időpontjában rendelkezésre álló információk alapján a növényi termékek körében valamennyi termékcsoport termésmennyisége csökkent vagy az előző évi szinten maradt. A gabonafélék, az ipari növények, a burgonya, a kertészeti termékek és a gyümölcsfélék termésmennyisége rendre elmaradt az előző évitől. A gabonafélék kibocsátásának volumene az előzetes adatok szerint 16 százalékkal lett kevesebb, elsősorban azért, mert kukoricából mindössze 6,8 millió tonna várható, 22 százalékkal kevesebb a 2016. évinél. Ugyanakkor a 2017. évi kukoricatermés csak 6 százalékkal maradt el az előző öt év, azaz a 2012–2016. évek átlagától.

Búzából (durumbúzával együtt) összesen 5,2 millió tonnát takarítottak be, amely 7 százalékkal kevesebb a 2016. évinél, de az elmúlt öt év átlagánál 4 százalékkal több. Az árpa és a zab mennyisége 12 százalékkal, a tritikálé mennyisége 24 százalékkal volt kevesebb, mint 2016-ban. A napraforgó termésmennyisége 2017-ben elérte a 2016. évi rekordtermést, és 20 százalékkal meghaladta a 2012–2016. évek átlagát. Az előrejelzés készítésekor rendelkezésre álló információk alapján a friss zöldségfélék volumene 3 százalékkal, a burgonya volumene 5 százalékkal csökkent az előző, a 2016-os évhez képest. A friss gyümölcstermés 5 százalékkal, ezen belül az almatermés szintén 5 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. A szőlőből mintegy 2 százalékkal szüreteltek le többet 2017-ben, mint az előző évben.

Az első előrejelzés alapján az élő állatok és állati termékek kibocsátásának volumene 3 százalékkal csökkent. A főbb ágazatok kibocsátásának volumene jellemzően elmaradt az előző évi szinttől. A sertés kibocsátásának volumene 5 százalékkal, az élő baromfié 6 százalékkal csökkent, a szarvasmarha kibocsátásának volumene kismértékben (+2 százalék) emelkedett.

A két alaptevékenység, a növénytermelés és a kertészet, illetve az állattenyésztés kibocsátásának aránya az előzetes számítások alapján 2017-ben 62:38 százalékos lehet.

További részletek ide kattintva olvashatók.