Két új kamarai osztály alakult

Agro Napló
Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági, illetve Fiatal gazda és innovációs országos osztálya 2018. február 20-án Dunaharasztiban – közölte az agrárkamara.

A hatékonyabb működés érdekében a tavaly decemberi kamarai tisztújítás alkalmával átalakult a kamarai szakmai osztályok rendszere. Az összevonások és racionalizálások révén a korábbi tizenöt helyett kilenc – Szántóföldi növénytermesztési és beszállító ipari; Kertészeti és beszállító ipari; Állattenyésztési és beszállító ipari; Élelmiszer-feldolgozási; Agrár- és élelmiszer-kereskedelmi; Kistermelői, együttműködés és helyi kezdeményezések; Erdő- és vadgazdálkodási; Fiatal gazda és innovációs; Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági – osztály működik ezentúl a kamaránál.

Az agrárium minden területéhez kapcsolódó két horizontális országos szakmai osztály, a Környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági, illetve a Fiatal gazda és innovációs osztály 2018. február 20-án, Dunaharasztiban tartotta meg alakuló ülését. Előbbi Szabó Levente vezetésével állt fel, az osztályon belül két alosztály, az öntözésfejlesztési és vízgazdálkodási, illetve a környezetvédelmi és fenntarthatósági alosztály jött létre. Az osztályelnök a szakmai osztály első és legfontosabb feladatának az öntözésfejlesztési stratégiai megalkotásában és megvalósításában történő aktív szerepvállalást tartja, ez ugyanis a hazai mezőgazdaság jövője szempontjából kulcsfontosságú.

A Weisz Miklós elnökletével úz újonnan létrejött Fiatal gazda és innovációs osztály egyebek mellett a gazdaságok átadásának gördülékenyebbé tételét, a gyakorlati tudáshoz és az innovációs jó gyakorlatokhoz való hozzáférés elősegítését, a fiatal gazdák közötti együttműködés fokozását, az agrárkarrier vonzóbbá tételét tartja legfontosabb feladatának. Emellett kiemelt céljuk, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a fiatal gazdálkodók és az innovációs tevékenységek finanszírozására, valamint a földhöz jutásuk előmozdítására.

A két horizontális szakmai osztály tevékenységét Kis Miklós Zsolt, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke felügyeli. Az alelnök az alakuló üléseken elmondta, hogy a klímaváltozás miatt minden eddiginél nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük a gazdálkodóknak. A környezeti osztálynak fontos szerepe lesz abban, hogy a tagságot felkészítse ezekre a változásokra. A fiatal gazda osztály megalakulásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez egy régóta várt, fontos lépés a kamara életében, hiszen a nemzedékváltás kérdése megkerülhetetlen. Az osztály kiváló lehetőséget ad arra, kicseréljék tapasztalataikat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának és Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) tagjai is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!