Ketrecek kontra ellátási biztonság

Agro Napló
Az állattenyésztők európai szintű összefogására van szükség az európai, ketreces tartást teljesen betiltani szándékozó aláírásgyűjtési akcióval szemben – foglalt állást közösen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Baromfi Termék Tanács.

Ez egy olyan elvárás a szélsőséges állatvédők részéről, amely már az ellátás biztonságát veszélyezteti – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója a ketreces tartás betiltását szorgalmazó – megvalósulása esetén több állattenyésztési ágazatot is ellehetetlenítő – akciót kommentálva. Hozzátette: az EU számos olyan intézkedést hozott, amely a tenyésztés költségeit jelentősen megnövelte, így versenyhátrányba hozta az európai állattenyésztést a világpiacon, miközben nem nyújtott mellé kompenzációt. Körülbelül 20 százalékkal olcsóbban állíthatják elő a csirkehúst azok az országok, amelyeknek nem kell eleget tenniük az uniós szabályoknak. Az általuk előállított termékek viszont egyre könnyebben juthatnak be az európai piacra.

Ezért a BTT elnök-igazgatója szerint a következő uniós költségvetési ciklusban a közös agrárpolitika által támogatott ágazatok sorába be kellene venni a baromfi- és a sertéstenyésztést is, amelyeket most versenypiaci ágazatként kezel az uniós támogatáspolitika. Az európai baromfitenyésztők körében sokszor megfogalmazódik a kérdés, hogy ha a mai helyzetben a szarvasmarha-tenyésztés finanszírozható a közös kasszából, akkor a baromfitartás miért nem.

A legnagyobb európai agrártermelői érdekképviselet, a Copa Cogeca állásfoglalásban emlékeztetett, hogy az európai gazdálkodók az elmúlt húsz évben folyamatos beruházásokat hajtottak végre az állatjóléti feltételek jelentős javítása érdekében. Az egyes szélsőséges állatvédő szervezetek által indított, Vessünk véget a ketrecek korszakának! (End of the cage age!) elnevezésű európai polgári kezdeményezés olyan jogszabályi javaslat benyújtását kéri, amely megtiltaná a jogszabályoknak és állatjóléti szabályoknak megfelelően kialakított technológiák használatát is. E lépés rendkívül kedvezőtlenül érintené az állattartók jelentős hányadát, a baromfitenyésztő ágazatokat, de hátrányosan érinti a sertés- és a szarvasmarhatartást is.

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a BTT és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége egyetért abban, hogy a fogyasztók figyelmét fel kell hívni arra is, hogy az unióban előállított, ketreces tartásból származó állati termékeket nagyrészt unión kívüli országokból beáramló importáru váltaná fel, amelynek előállítását sokkal fejletlenebb, illetve kevésbé szigorú állatjóléti, élelmiszer-biztonsági előírások szabályozzák, és ennek kárvallottjai végső soron a fogyasztók lennének.

Az uniós szabályozás értelmében a nyilvántartásba vételtől számított egy év áll rendelkezésre, hogy a szervezők legalább hét különböző tagállamban egymillió aláírást gyűjtsenek össze. A petíciós honlap szerint a kezdeményezéshez csaknem 330 ezren csatlakoztak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!