2024. április 26. péntek Ervin

Kétszáz forinttal is drágulhat egy kiló narancs és a banán is

Agro Napló
Az Eurostat összesítése szerint februárban is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az EU-ban, két és félszer akkora, mint a – már egyszámjegyűre csökkent – uniós átlag.

A rossz forintárfolyam miatt a jövő héten már 200 forinttal biztosan drágább lesz a narancs és a banán kilója, akár ezer forintig is felmehet – ezt mondta az RTL Híradónak egy pécsi árus, aki külföldről a korábbival azonos eurós áron tud beszerezni árut, ám forintban ez már drágább. A csatornának Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója azt mondta, egy átlagos, ötéves autó négymillió forintos áránál külföldről behozva kétszázezerrel is többet kérhetnek, ha hetekig a 400-as szintet súrolja még az árfolyam. Hozzátéve, ennek van egy 1-2 hónapos átfutása – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Egy hét alatt ugyanis 5 százalékkal értékelte le a piac a forintot, így érte el a 397,7 forintot az euróárfolyam, két hónappal ezelőtti szintjére gyengült ezzel a valutánk. Az amerikai bankcsődök miatt óvatosabb befektetők ugyanis „menekülnek” a sérülékenynek és kockázatosnak tartott forintból. Hozzáteszik, hogy az Eurostat összesítése szerint februárban is 25,8 százalékkal Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az EU-ban. Ez két és félszer akkora, mint a – már egyszámjegyűre, 9,9 százalékra csökkent – uniós átlag.

Palócz Éva, a Kopint Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta a csatornának, az ársapkák nagyon károsak voltak az inflációra nézve, az összes többi termék ugyanis drágult miatta, mert a boltok nem tudnak olcsóbban adni, mint amennyi a beszerzési áruk. Hozzátette, a pénzromlást gerjesztik a különadók és a drága hitelek is.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen múlhat a magyar bor jövője

Ezen múlhat a magyar bor jövője

Az állandóan változó kihívások közepette a termelés hatékonyságán és a megújuláson múlik a magyar bor jövője – hangsúlyozták a szakértők a Hegyközsége...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!