MENÜ

Kevesebb lehet a meggy a tavalyinál

2013.06.17.

Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet munkatársai országos szinten a tavalyinál 5-10 ezer tonnával kevesebb meggyre számítanak az idén - közölte az intézet az MTI-vel.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a szakemberek között eltérő becslések vannak, a Fruit Veb munkatársai szerint országosan körülbelül hatvanezer tonna meggytermésre lehet számítani, ami hozzávetőleg a tavalyi terméssel egyezik meg.

A kutatóintézetben viszont úgy látják, hogy kelet-magyaroszági fagykárok és beporzási problémák miatt mindenképpen kevesebb lesz a meggytermés. A fagykárok miatti csökkenést némileg ellensúlyozza, hogy az Érdi bőtermő, amely a teljes termőterület 45-50 százalékát adja, szép termést mutat, viszont az ottani fajták közül sem mindegyik teljesít egyformán.

Pontos árakkal kapcsolatban csak a jövő héttől lehet biztosabbat tudni, az előzetes becslések szerint minimális emelkedés várható a piacokon, így tehát a hazai meggyvásárlók pénztárcája is megérezheti a szélsőséges tavaszi időjárást - jegyzik meg.

 

Forrás: MTI