Kevesebb meggy termett idén

Agro Napló
Jelentősen csökkent az európai meggytermés 2017-ben, mert a nagyobb meggytermesztő országokban több helyen fagy sújtotta az ültetvényeket – írja a Világgazdaság keddi számában. Itthon 55-60 ezer tonna meggyet takaríthatnak be a hazai gazdálkodók, a termés csökkenését az okozza, hogy az áprilisi hűvös, csapadékos időjárás kedvezőtlenül hatott a virágzásra és a megporzásra.

 Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci beszámolója szerint Lengyelországban 30-60, egyes régiókban akár 75, Szerbiában 20-50, Németországban pedig 50 százalékos a terméskiesés. Az EU belső piacán évek óta Magyarország a legnagyobb frissmeggy-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az unió frissmeggy-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2016-ban, amikor a kivitel 35 százalékkal 9,8 ezer tonnára csökkent, míg a behozatal 268 százalékkal 9,6 ezer tonnára ugrott az előző évihez képest.

A közösség legjelentősebb frissmeggy-exportőre a harmadik országok felé Lengyelország (3,5 ezer tonna) volt 2016-ban, majd Magyarország (2,7 ezer tonna) követte a sorban. Az unió legnagyobb célpiaca továbbra is Fehéroroszország maradt, annak ellenére, hogy oda a felére, 5,8 ezer tonnára esett a kivitel. Meg kell jegyezni, hogy az EU 2014-ben még 9,5 ezer tonna meggyet szállított Oroszországba, ugyanakkor az embargó miatt e piac közvetlen elérési lehetősége megszűnt. A közösség a legtöbb meggyet Szerbiából vásárolja, ahonnan 8,5 ezer tonna érkezett 2016-ban. Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmeggy-exportőr Lengyelország, -importőr pedig Németország. A közösség fagyasztottmeggy-külkereskedelmi egyenlege pozitívra változott 2016-ban, amikor a kivitel 30 százalékkal 34,7 ezer tonnára, a behozatal 10 százalékkal 25,2 ezer tonnára nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az EU legjelentősebb fagyasztottmeggy-exportőre a harmadik országok felé Lengyelország, évi 24-32 ezer tonnával – mutatott rá az AKI.

Az unió legnagyobb fagyasztottmeggy-beszállítója, Szerbia 21 ezer tonna fagyasztott meggyet szállított a közösségbe 2016-ban. Az unió a legtöbb fagyasztott meggyet (24,4 ezer tonna) Fehéroroszországba exportálta 2016-ban. A statisztika nem különbözteti meg a cseresznye- és a meggykonzervet. Az AKI munkatársai rámutattak: a közösség belső piacán a legnagyobb cseresznye- és meggykonzervexportőr Magyarország, -importőr pedig Németország. Az EU cseresznye- és meggykonzerv-külkereskedelmi egyenlege negatív volt tavaly, a behozatal 9 százalékkal 11,2 ezer tonnára, a kivitel 2 százalékkal 9,8 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. Az unió legjelentősebb meggykonzervexportőre a harmadik országok felé Magyarország.

Hazánkban a meggy termőterülete közel 13 ezer hektár, amivel a második legnagyobb területű gyümölcskultúra. Idén az előző évinél kevesebb, 55-60 ezer tonna meggyet takaríthatnak be, a termés csökkenését az okozza, hogy az áprilisi hűvös, csapadékos időjárás kedvezőtlenül hatott a virágzásra és a megporzásra. Emellett a szaktárca tájékoztatása szerint idén a fagykárok is jelentősek voltak. A magyarországi friss meggy legnagyobb célpiaca Németország (9,1 ezer tonna) és Ausztria (3 ezer tonna) volt. Az oroszországi embargó miatt megszűnt a korábbi években egyik legnagyobbnak számító felvevőpiacunk, ahová 3,3-5,8 ezer tonna meggyet szállítottunk. Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr.

A fagyasztott termék külkereskedelmének 1,03 milliárd forintos aktívuma 2016-ban 25 százalékkal volt rosszabb az egy évvel korábbinál, az export értéke ugyanis 13 százalékkal elmaradt (1,3 milliárd forint) 2016-ban az egy évvel korábbitól, ugyanakkor az import értéke (275 millió forint) 120 százalékkal nőtt. Az egyenleg a volument tekintve is pozitív, a fagyasztott termék külkereskedelmi többlete 4,66 ezer tonna volt 2016-ban, ami 19 százalékos romlást jelent az egy évvel korábbihoz képest. Magyarország 5,5 ezer tonna fagyasztott meggyet exportált, illetve 925 tonnát importált 2016-ban. A kivitel döntő hányada Németországba és Lengyelországba került. Magyarország cseresznye- és meggykonzervből nettó exportőr volt a vizsgált időszakban: a külkereskedelem 10,1 milliárd forintos aktívuma 2016-ban 26 százalékkal volt rosszabb, mint egy évvel korábban. Az export értéke 15 százalékkal elmaradt (10,63 milliárd forint), ezzel szemben az import értéke (433 millió forint) 24 százalékkal haladta meg 2016-ban az egy évvel korábbi értéket. A meggy kilónkénti 440 forintos termelői áron jelent meg a piacon, átlagosan 17 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. A vásárlók a piacokon 600–800 forint közötti áron juthattak a gyümölcshöz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Akár duplájára is drágulhat a meggy

Akár duplájára is drágulhat a meggy

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!