Kevesebb méh pusztult el a múlt évben

Agro Napló
Kevesebb méh pusztult el a múlt évben mint az előzőben, de ennek ellenére nem zártak jó évet a méhészek, ugyanis az árak nyomottak voltak és a tavalyi termés is csak közepes lett – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke ez év elején.

Bross Péter értékelését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tette közzé honlapján. Eszerint a Magyarországon megtermelt méz kétharmadát, mintegy 20 ezer tonnát külföldön értékesítik. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a méz ára euróban az elmúlt tíz évben mintegy 30 százalékkal csökkent.

Ezért a méhészek számára a múlt év kedvezőtlenül alakult, mivel az árak nyomottak voltak, és a tavalyi termés csak közepes lett. A méhállományt tekintve jobban alakult a helyzet, hiszen tavaly nem volt olyan mértékű méhpusztulás, mint 2018-ban. A méhcsaládok így erőteljesen teleltek be – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy 2019-ben nagyon kevés akácméz termett, mert az akácvirágzás idején sok eső volt, ugyanakkor a méz minősége gyakorlatilag tökéletes lett. Emellett az OMME azt is közzétette: a 2016-2019-es Magyar Méhészeti Nemzeti Programban a III. végrehajtási évében – ami tavaly július 31-én zárult le – végzett méhészeti célú kutatások eredményeit is tartalmazza az összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!