MENÜ

Kevesebb termés, nagyobb biztonság a meggypiacon

2019.07.15.

A Magyarországon megtermelt idei meggyből mintegy húszezer tonna kerül belföldi piacra, a fennmaradó rész szinte egészét Németországba exportálják – írja a Világgazdaság.

 

Jóval kevesebb meggy termett, mint tavaly – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke, az első területi adatokra hivatkozva. Úgy látja, ez egyrészt természetes, mert a tavalyi jelentős, százezer tonnás termés után a fák pihennek, másrészt viszont nagyon rontotta a hozamot a tavaszi fagy, a szélsőséges időjárás, illetve az ezek miatt bekövetkezett rossz termékenyülés is. Így az idén csak mintegy hatvanezer tonna magyar meggyre lehet számítani. Mint hozzátette, gond lesz a minőséggel is, a csapadékos tavasz miatt több lesz a gombás betegséggel fertőzött vagy repedt gyümölcs.

Magyarországon egyébként több mint 3400 gazdálkodó mintegy 14 ezer hektáron évente átlagosan hetvenezer tonna meggyet termel. Az Agrárminisztérium adatai szerint Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője Lengyelország után, az uniós országok pedig a világ meggytermésének harmadát adják. A termelői árak a kisebb termésmennyiség miatt felkúsztak, kilónként 230 forint körüliek voltak az elmúlt napokban itthon, az exportárak ennél egy kissé magasabban alakultak. A Magyarországon megtermelt idei meggyből mintegy húszezer tonna kerül belföldi piacra, a fennmaradó rész szinte egészét Németországba exportáljuk feldolgozva konzervként, léként vagy mélyhűtve.

A tavalyi almabotrány tanulságai alapján idén tavasztól a leszüretelt gyümölcsöt kötelező előzetes szerződéssel értékesíteni a felvásárlónak. Az új szabály olyan mértékben növelte a gazdák biztonságát, hogy már az idén kiegyensúlyozta a piacot. Az almatermelőkhöz hasonlóan tavasz óta a meggytermelők is előzetes szerződéssel – és meghatározott felvásárlási árral – értékesítik az árujukat, ezzel megerősíthetik a pozíciójukat nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacokon is. Mártonffy Béla szerint a kötelező szerződéskötést március közepéig, nem sokkal a szezon kezdete előtt kellene tető alá hozniuk a termelőknek és a felvásárlóknak, de ezen még finomítani kellene, és fontos lenne, hogy ellenőrizzék az új szabályozás betartását. Az viszont nagy dolog, hogy a szerződés kényszeríti a termelőt és a feldolgozót, hogy előzetesen egyeztessen. Az új szabály eredményét majd néhány év múlva fogjuk igazán érzékelni a meggypiacon is – tette hozzá.