MENÜ

Kezdődik az ültetési anyagok kitermelése

Agro Napló 2021.10.18.

Kezdődik a faiskolai kitermelési szezon, hamarosan megjelenik ugyanis a lerakatokban, árusító helyeken a gyümölcs- és szőlőoltványok és más ültetési anyagok széles választéka: a szabadgyökerű fás ültetési anyagok szaporító iskolai kitermelése a gyümölcsfajoknál október 10., a szőlőnél október 20. előtt nem kezdődhet meg – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

Ezeket a határnapokat a vásárlóknak is érdemes szem előtt tartani – hívja fel a figyelmet a Nébih –, hiszen, ha korábban találkoznak ilyen áruval, akkor már a naptár alapján is tudható a kétes minőség, a nem elégséges beérettség és gyenge biológiai érték. Az úgynevezett gyökércsomagolt fás növényekre ugyanezek a dátumok vonatkoznak (szabad gyökérzettel termelik ki azokat is), viszont a termesztő-edényes (konténeres) növények egész évben forgalmazhatók.

A faiskolai termelők a kitermelés előtt, még a faiskolai táblában felcímkézik a fákat, ez az időzítés fontos a fajtaazonosság biztosításához. A címkék fontosságáról és információtartalmáról a Tájékoztató gyümölcs szaporítóanyag vásárlásához, a Befejeződött a gyümölcs szaporítóanyagok címkézése és a Mi történik a faiskolai címkézés előtt? összefoglalókban lehet olvasni részletesen.