2024. április 23. kedd Béla

Kiállt az európai állattenyésztés mellett a Copa-Cogeca

Agro Napló
Agrárellenes, tényektől elrugaszkodott kezdeményezésnek ítéli az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként működő Copa-Cogeca azt az aláírásgyűjtési akciót, amely az európai ketreces állattartás teljes betiltására irányul.

A Copa-Cogeca az aláírásgyűjtési kampányt méltánytalan lépésnek minősíti, amely nem veszi figyelembe a gazdasági és társadalmi következményeket. A Baromfi Termék Tanács szerint európai szintű szakmai összefogással kellene fellépni a szélsőséges és tisztességtelen kezdeményezés ellen.

Az európai gazdálkodók az elmúlt húsz évben folyamatos beruházásokat hajtottak végre annak érdekében, hogy az állatjóléti feltételeket jelentősen javítsák – állapította meg a legnagyobb uniós agrártermelői érdekképviseletként működő Copa-Cogeca nemrég kiadott állásfoglalásában. Az érdekképviselet szerint a mezőgazdaság jövője érdekében szükség lenne arra, hogy a valós helyzetet „szenzációhajhász” felhangok ne homályosítsák el, illetve véget lehessen vetni a ma tapasztalható „agrár-ellenességnek”.

Ez utóbbit jól példázza az egyes szélsőséges állatvédő szervezetek által indított „vessünk véget a ketrecek korszakának” (end of the cage age) elnevezésű európai polgári kezdeményezés, amelyet 2018. szeptember 11-én vett nyilvántartásba az Európai Bizottság (EB). Az akció célja az európai ketreces állattartás teljes felszámolása, ezért a szervezők az EB-től olyan jogszabályi javaslat benyújtását kérik, amely megtiltaná a jogszabályoknak és állatjóléti szabályoknak megfelelően kialakított technológiák használatát is. E lépés rendkívül kedvezőtlenül érintené az állattartók jelentős hányadát, így például a baromfitermelő ágazatokat, de például a sertés- és a szarvasmarha-tartást is.

Közleményében a Copa-Cogaca a kezdeményezést a mezőgazdaságot sértő, méltánytalan kampánynak minősíti. A szervezet szerint a tiltást szorgalmazó akció, illetve annak feszültséggerjesztő online petíciós oldala nem tisztességes és nem tényszerű érvelésre támaszkodik, hanem alapvetően a fogyasztók érzelmeire kíván hatni, miközben nem tér ki a gazdasági és a társadalmi következményekre.

Az uniós szabályozás értelmében a nyilvántartásba vételtől számított egy év áll rendelkezésre, hogy a szervezők legalább hét különböző tagállamban egymillió aláírást gyűjtsenek. A petíciós honlap szerint a kezdeményezéshez körülbelül 330 ezren csatlakoztak. Ha az egymillió aláírás összegyűlne, az Európai Bizottságnak a kezdeményezéssel kötelezően foglalkoznia kellene. A testület eldönthetné, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de állásfoglalását mindkét esetben indokolnia kellene.

A Baromfi Termék Tanács szerint a tisztességtelen akció ellen fel kell lépni, ezért a szervezet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Visegrádi Országok (V4-ek) agrárkamaráinak közreműködését és összefogását kéri. A BTT úgy ítéli meg, hogy a bizottság meggyőzésére az egész Európai Unióra kiterjedő tanulmányt kellene készíteni arról, milyen élelmiszer-ellátási és munkaerő-piaci problémák adódnának, ha az érintett állattenyésztési ágazatokban a ketreces tartást megszüntetnék. Ezen kívül olyan polgári kezdeményezést is indítani kellene, amely a hatékony és biztonságos ketreces állattartás megőrzése érdekben gyűjtene uniós aláírásokat – hangsúlyozza a BTT.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Áremelés előtt a baromfiipar is

Áremelés előtt a baromfiipar is

A mezőgazdaság és azon belül a baromfiágazat az egyik legfontosabb szektora a magyar gazdaságnak, ezt támasztja alá, hogy 2018-ban a baromfiágazat adt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!