2024. március 29. péntek Auguszta

Kínálatcsökkenés, emelkedő bárányárak Európában

Agro Napló
Az elmúlt két hónap árait tekintve az európai bárányárak a igen magas szintre emelkedtek, a csökkent kínálat pedig az EU-ban továbbra is hatnak a piaci dinamikára – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegzését a báránypiaci helyzetről.

A tájékoztatás szerint a vendéglátóipar szereplői számos európai országban az újbóli nyitásra készülnek, ami serkentette a bárányhús iránti keresletet, és az árak is emelkedtek.

Az Egyesült Királyságbeli csökkenő szállítási mennyiségek szintén hozzájárultak az EU-27-ek árainak szinten tartásához. Az idei első negyedévében az EU juhhús-behozatala az Egyesült Királyságból 12 336 tonnára esett vissza, 2019 első negyedévéhez képest ez 34 százalékos csökkenést jelent.

Ugyanebben az időszakban az EU másik fő beszállítójának, Új-Zélandnak a behozatala valamivel magasabb volt az előző évihez képest. De ez a kissé magasabb mennyiség sem volt elegendő ahhoz, hogy megakadályozza az EU-27-ek összes behozatalának éves nettó mintegy 18,5 százalékos csökkenését.

A nehézbárány-átlagára az EU-ban ez év május 24-ével záruló, 21. héten mázsánként 576,4 euróra emelkedett. Ez az érték 1,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző héten, és 7,5 százalékkal haladta meg a múlt év hasonló időszakában tapasztalt árat. Az árak jelentősen magasabbak voltak Írországban (+2,4 százalékkal) és Németországban (+2,4 százalékkal), valamint enyhén emelkedtek Franciaországban és Spanyolországban is.

Tekintettel arra, hogy a piaci árak eléggé magasak voltak, eddig nagyon kevés érdeklődés mutatkozott a magántárolási támogatási rendszer iránt, amelyet az Európai Bizottság (EB) a COVID-19 járványra adott válaszként nyitott meg.  A múlt hónap végéig – május 27-ig – mindössze 125 tonna juhhúst tároltak be e rendszer keretében, és ezt a teljes mennyiséget is  Spanyolországban – tartalmazza az összefogalaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növelni kellene a juhhúsfogyasztást

Növelni kellene a juhhúsfogyasztást

A fogyasztók alaposabb tájékoztatása, a fogyasztás növelése és a hazai feldolgozók támogatása érdekében már a múlt év nyarának közepétől a nem előre c...

Mérséklődtek az uniós bárányárak

Mérséklődtek az uniós bárányárak

Az Európai Unióban ez év harmadik hétében mind a nehéz bárányok ára, mind pedig a könnyű bárányárak kis mértékben csökkentek – tette közzé honlapján a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!