Kissé elmaradt az előző évitől a mezőgazdaság termelése

Agro Napló
A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkora csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől – közölte az MTI.

 

A növénytermesztési árak 3,2 százalékos és az élőállatok és állati termékek árának 5,2 százalékos emelkedése jóvoltából a mezőgazdaság termelési értéke 3,6 százalékkal nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbb kiadott második becsléséből.

A folyó termelőfelhasználás volumene 0,6 százalékkal, árai átlagosan 3,3 százalékkal emelkedtek, értéke összességében 4,0 százalékkal haladta meg az előző évit. A nagyobb ráfordítással előállított kevesebb agrártermék a mezőgazdaság termelékenységének visszaesését mutatja, ami mérsékelte a hozzáadott érték növekedését. A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 1,6 százalékkal, 1138 milliárd forintra csökkent.

A gabonafélék termelési volumene 4,0 százalékkal nőtt, az árszínvonal 0,9 százalékos csökkenésével együtt a termelés értéke 3,0 százalékkal emelkedett. A kertészeti termékek 11,6 százalékos drágulása a termelés mennyiségének 3,8 százalékos csökkenése ellenére 7,4 százalékkal nagyobb termelési értéket eredményezett, a gyümölcsöknél azonban a 7,0 százalékos áremelkedés sem tudta ellensúlyozni a termelés 12,9 százalékos visszaesését, így a termelési érték 6,7 százalékkal elmaradt az előző évitől. A burgonya termelése 5,7 százalékkal, az árak 37,9 százalékkal emelkedtek, így a termelés értékben 45,8 százalékkal meghaladta az előző évit.

Az élőállatok tenyésztése az előző évi árakon számolva 1,7 százalékkal nőtt, az árak 5,2 százalékos emelkedésével együtt értékben 7,0 százalékkal haladta meg az előző évit.  Az élő állatok közül a sertés kibocsátása 12, a baromfié 2,0 százalékkal nőtt, a szarvasmarháé 3,0 százalékkal csökkent.

Az állati termékek termelése az előző évi szinten stagnált tavaly, így a 0,5 százalékos áremelkedéssel azonos mértékben nőtt a termelési érték. A tojás termelési értéke 3,8 százalékkal szűkült, a tejé 3,1 százalékkal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!