Kiterjesztették a Gazdaságvédelmi Akciótervet

Agro Napló
A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiterjesztésének keretében 25 milliárd forintos keretösszeggel útjára indul a Nemzeti Exportvédelmi Program (NEP), amely a koronavírus-járvány következtében kedvezőtlen helyzetbe került, exporttevékenységüknek nagymértékben kitett, vagy külpiaci bővítés és külföldi befektetéseik megóvása érdekében “előre menekülő” vállalkozásokat kíván támogatni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján közzétett információ alapján a program két támogatási konstrukción keresztül valósul meg. A Külpiacra jutási támogatás 2 milliárd forint keretösszegből minimum 3, maximum 50 millió forint vissza nem térítendő pénzügyi segítség igényelhető. Például nemzetközi értékláncba való bekapcsolódásra, külpiaci versenyben való helytállásra, vagy export területi diverzifikációjára.

A támogatás intenzitása a támogatott tevékenységtől függően 50-60 százalék, a támogatott projektek megvalósításának maximális időtartama legfeljebb 15 hónap. A felhívásra minden magyarországi székhellyel és jogi személyiséggel bíró, legalább egy lezárt üzleti évvel, exportbevétellel rendelkező mikro- kis- közepes és nagyvállalat pályázhat.

A pályázat rugalmas feltételekkel rendelkezik, például nincs fenntartási kötelezettség, 100 százalékos előleg kifizetés, a beérkezett pályázatokat azonnal feldolgozzák és az ügyintézés elektronikusan történik. A felhívás már elérhető a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján, benyújtani augusztus 3-tól lehet, a benyújtás regisztrációhoz kötött.

Emellett közzétették a külpiaci növekedést támogató projektek támogatását célzó felhívást is 23 milliárd forintos keretösszeggel. Ebben a pályázati kiírásban a magyar vállalatok külföldi beruházásainak támogatására lesz lehetőség. A pályázati felhívás már elérhető, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján, a benyújtás, amely szintén előzetes regisztrációhoz kötött, és augusztus 25-től kezdődik.

A pályázati felhívás, annak mellékletei és a pályázatok regisztrációs linkje a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján a Nemzeti Exportvédelmi Programon belül érhető el – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!