MENÜ

Kivárnak az eladással a gabonatermesztők

2019.08.28.

Alacsony árakkal szembesülhettek idén a gabonatermesztők. Bár az aratási eredmények a szélsőségektől sem mentes időjárás ellenére jónak mondhatók, a terményért fizetett árral már nem lehetnek ennyire elégedettek a piaci szereplők – írta a Magyar Nemzet kedden. 

 

Az időjárás ellenére jól alakult az idei gabonatermés, a gazdálkodók 952 ezer hektárról mintegy ötmillió tonna őszi búzát takaríthattak be. A termény már a tárolókban van, a minősége a fehérje- és sikértartalmat tekintve is jónak mondható. Az eladással azonban sokan még kivárnak, az árak ugyanis egyelőre nem jól alakulnak.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) pia­ci árinformációs rendszerének adatai szerint az étkezési búza júliusban az egy hónappal korábbinál 15 százalékkal alacsonyabb, 49 300 forintos tonnánkénti áron cserélt gazdát. Ez az ár három százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A takarmánybúza az előző havi szintnél két százalékkal olcsóbban 47 300 forintos tonnánkénti termelői áron kelt el ugyanebben az időszakban.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi előrejelzése szerint az egy évvel korábbinál öt százalékkal több, 768 millió tonna búzát takaríthatnak be a világon az idén. Ez a mennyiség ugyan alacsonyabb a korábban vártnál, azonban valószínűleg így is elegendő lesz a mintegy 758 millió tonnás felhasználás kielégítésére.

A búza­tartalékok előreláthatólag globálisan négy százalékkal tovább bővülhetnek a szezon végére. A búzaárak az elmúlt hónapban az Egyesült Államokban és Európában is visszaestek. Az AKI szerint a chicagói árutőzsdén a búza jegyzése 173 és 184 dollár között hullámzott augusztus első felében, a párizsi árutőzsdén pedig tonnánként 166 és 173 euró között ingadozott a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése.

Bár a kukorica betakarítása hazánkban még várat magára, az árak alakulását már most is árgus szemekkel figyelik a gazdálkodók. Az USDA elemzői 1108 millió tonnára becsülik a világ idei kukoricatermését, ami egy százalékkal kevesebb az előző évinél. Az enyhe visszaesés ellenére az árak nem emelkedtek, sőt valamennyi kontinensen csökkenő tendencia figyelhető meg.

Augusztus közepén a chicagói árutőzsdén tonnánkénti 141 dollárig ereszkedett a kukorica legközelebbi határidőre szóló jegyzése. Párizsban eközben 158 és 173 euró között jegyezték a terményt augusztus első heteiben. Itthon mintegy 982 700 hektárról nyolcmillió tonna kukorica kerülhet a tárolókba. Júliusban az egy hónappal korábbinál egy százalékkal alacsonyabb, 43 900 forintos tonnánkénti áron cserélt gazdát a takarmánykukorica.

Az árak további alakulását azonban nagyban befolyásolhatja, hogy Ukrajnában is bőséges termés ígérkezik. Az Agroinform.hu elemzése szerint Ukrajna az elmúlt évtizedben a háromszorosára növelte a kukoricatermelését, ám az állattartók egyelőre csak kevés kukoricát használnak.

A teljes termésnek több mint nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül, Ukrajna pedig az exportkényszer miatt kénytelen alacsony árakat alkalmazni. Mindez alaposan megnehezítheti a magyar termelők dolgát is, a hazai termésfelesleget így nehezebb lesz jó áron exportálni.