Klinikai tüneteket is mutató lónál igazolódott be a fertőző kevésvérűség

Agro Napló
2015. szeptember 24-én egy Nagybajcs településen tartott, klinikai tüneteket is mutató lónál a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a fertőző kevésvérűséget. A járványügyi nyomozás feltárta, hogy a jelenlegi megbetegedés nincs kapcsolatban a korábbi fertőző kevésvérűség esetekkel. Az állategészségügyi hatóság a telep körüli 3 kilométeres körben elrendelte valamennyi fogékony állat vizsgálatát.

A nagybajcsi tulajdonos szeptember 18-án értesítette az ellátó állatorvost, aki az állomány lovaiból laboratóriumi vizsgálatok céljára vért vett. A tüneteket mutató állat, aki születésétől fogva az állományban tartózkodott és azt a betegség megállapítását megelőzően sem hagyta el, végül szeptember 22-én elhullott. A tulajdonosnak további egy, egy évvel ezelőtt vásárolt lova van, aki jelenleg forgalmi korlátozás alatt áll fertőző kevésvérűség gyanúja miatt.

A szakemberek a járványügyi nyomozás során megállapították, hogy a jelenlegi megbetegedés nincs kapcsolatban a korábbi fertőző kevésvérűség esetekkel. Az állategészségügyi hatóság a telep körüli 3 kilométeres körben elrendelte valamennyi fogékony állat vizsgálatát.

A jelenleg korlátozás alatt álló telephelyek listája és további hasznos információk elérhetőek az alábbi linken:

http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/tajekoztatas-lovak-fertozo-kevesverusegenek-jarvanyugyi-helyzeterol-4-2015-szeptember

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!