MENÜ

Komoly fejlesztés előtt a magyar bioélelmiszer-gyártás

Agro Napló 2021.04.07.

A biogazdálkodás és a bioélelmiszerek előállítása jelentősen hozzájárul a magyar agrárium növekedéséhez és fejlődéséhez – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Biopont Kft. ügyvezetőjével folytatott megbeszélést követően, közölte lapunkkal a szaktárca.

Fotó: Fekete István

 

Erdős Norbert emlékeztetett: hazánkban tavaly 303 ezer hektárra emelkedett a biogazdálkodásba bevont területek nagysága, így az elmúlt 5 évben megduplázódott a bioterületek mérete. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint, ezzel Magyarország a tizedik legdinamikusabban fejlődő ország a világon.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány célja a biogazdálkodás további fejlesztése, s annak segítése, hogy az ágazat mind területben, mind élelmiszer előállításban további jelentős előrelépést érjen el. A 2021-2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a bioélelmiszer gyártó hazai vállalkozások, mivel a több mint 4500 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd az ágazat szereplői.

 

am_fejlődő_bioszektor_kép_121

Fotó: Fekete István

 

Erdős Norbert felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió is nagy hangsúlyt fektet az ágazat fejlesztésére, a Termőföldtől az asztalig stratégia része, hogy 2030-ra az unió mezőgazdasági területeinek legalább 25 százalékán biogazdálkodás induljon el. Az elkövetkezendő 7 évben pedig a közvetlen területalapú támogatások 20 százalékát a biogazdálkodók támogatására szeretnének fordítani.

Egervári Márk, a Biopont ügyvezetője elmondta, hogy a kiváló minőség biztosítása érdekében üzemük a világon legismertebb és elfogadottabb élelmiszerbiztonsági és minőségbiztosítási szabványok tanúsítványaival, valamint gluténmentes tanúsítással is rendelkezik. Az immár 24 éve Magyarországon működő bioélelmiszer-gyártó vállalat termékeit a belföldi piac mellett a világ több mint 20 országába exportálja – tartalmazza az összegzés.