Konferencia a 2014-2020 közti uniós fejlesztési forrásoktól

Agro Napló
A következő uniós költségvetési időszakban, 2014 és 2020 között a magyar mezőgazdaság 12,3 milliárd euró uniós támogatáshoz jut, ez 1,9 milliárd euróval több a most záruló költségvetési időszak támogatásánál - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a fejlesztési forrásokról rendezett konferencián csütörtökön Budapesten.

 A Heti Válasz című lap által létrehozott Magyarok a Piacon Klub rendezte konferencián a miniszter kiemelte: a gazdák 160 féle pályázaton indulhatnak  a következő támogatási időszakban.

    A most futó 14+1 operatív program helyett 7+2 operatív program lesz a jövő évtől, és ezek irányítása is a szaktárcákhoz kerül - erről Greinstetter Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkára beszélt a konferencián.

    Gazdaságfejlesztésre uniós forrásból mintegy 4500 milliárd forint jut 2020-ig, ehhez társul az MNB 2000 milliárdos hitelprogramja, soha ennyi pénz nem volt gazdaságfejlesztésre - mondta Homolya Róbert, a Miniszterelnökség keretében működő Fejlesztési Irodát vezető helyettes államtitkár.

    Fazekas Sándor beszámolt arról is, hogy a területalapú támogatások, valamint a nemzeti támogatások 2020-ig maradhatnak. Kiemelte a miniszter a 40 évesnél fiatalabb gazdák támogatását, akik a teljes támogatási keret 2 százalékát kapják, 90 hektáros felső határral. Ezen felül beruházási támogatáshoz is juthatnak, de nem a mezőgazdasági, hanem a vidékfejlesztési keretből.

    Miután a 200 ezer magyar gazdából 70 ezer családi gazdálkodást folytat, ők átalány támogatáshoz jutnak 2014 és 2020 között.

    A következő uniós költségvetési időszak támogatásának 60 százalékát közvetlenül a vállalkozások pályázhatják meg, 40 százalék jut infrastruktúra fejlesztésre. A 60 százalék három operatív program - a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a területi (TOP) és a versenyképes Közép-magyarországi (VEKOP) - között oszlik meg - ismertette a terveket Greinstetter Balázs. 

    A kkv-k versenyképességének fokozására - hogy például beszállítókká, majd exportőrré váljanak - ezermilliárd forint jut. A területi operatív programok lekerülnek a megyei önkormányzatokhoz - tette hozzá a helyettes államtitkár.

    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, hogy kutatás-fejlesztésre jelenleg a GDP 0,7 százalékát fordítja az ország, ez az arány 2020-ra eléri az 1,8 százalékot. Az időszak végére a társadalom aktív tagjainak háromnegyede munkához jut.

Forrás: MTI

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben

Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben

A Balaton Agrár Zrt. szőlőfeldolgozó üzemet épít Ordacsehiben, a cég a márciusban kezdődő, mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!