Könnyebb lesz támogatást szerezni a szőlőkabóca ellen

Agro Napló
Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők, így az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést segítő támogatás igénylése 2019-től –közölte az Agrárminisztérium.

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Az agrártárca 240 millió forint keretösszeggel 2019-ben is támogatja a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezést.

A betegség ellen nincs, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen van növényvédőszeres eljárás. A termelők felelősségtudatos hozzáállásának és a következetes hatósági fellépésnek köszönhetően a betegség nem terjedt el az országban, a megelőzés azonban folyamatos, amelyhez – valamint, ha a betegség mégis megjelent, akkor a felszámoláshoz is – a minisztérium támogatást nyújt.

A támogatás igénylése ettől az évtől egyszerűsödik. A megelőzéshez, valamint a betegség felszámolásához a szőlőtermelő vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75 százaléka erejéig, hektáronként legfeljebb 12.000 forint összegben. A támogatás szempontjából figyelembe vehető növényvédőszeres védekező tevékenység időszaka május 1-től július 31-ig tart, mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál.

A támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszre elkészülhet az új bortörvény

Őszre elkészülhet az új bortörvény

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a f...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!