Környezet és költségkímélő takarmányozási rendszer a Bábolna TETRA Kft-nél

Agro Napló
Környezetbarát tojóhibrid takarmányozási technológiát fejlesztett ki a Bábolna Tetra Kft. - tájékoztatta a kft. igazgatója és projektmenedzsere hétfőn az MTI-t.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében megvalósult fejlesztés összköltsége meghaladta 309 millió forintot, amelynek 35 százalékát uniós támogatásból finanszírozták - közölte Orbán Attila.

A hibrid-specifikus, környezet és költségkímélő takarmányozási technológiát a Bábolna Tetra Kft. a Kaposvári Egyetem takarmányozástani tanszékének közreműködésével fejlesztette ki a cég által tenyésztett és forgalmazott hibridek számára.

Az új takarmányozási rendszer jelentős gazdasági előnyöket eredményezhet; a fehérje-csökkentés nemzetgazdasági szinten - 3,5 millió iparszerű körülmények között tartott tojó hibrid létszámot feltételezve - évente mintegy 6400 tonna szójadara import kiváltását teszi lehetővé, amely 1,238 milliárd forint többletjövedelemhez juttathatja az ágazatot.

A kísérletsorozat eredményei azt is igazolták, hogy a tojótápok jelenleg általánosan alkalmazott foszforszintje legalább 30 százalékkal csökkenthető anélkül, hogy csökkenne a tojástermelés és romlana a tojáshéj minősége. A foszfortartalom optimalizálásával évente mintegy 1278 tonnával lehetne mérsékelni a takarmányfoszfát-importot, amely további 243 millió forint többletjövedelmet jelentene a tojástermelő vállalkozásoknak. A jelenlegi (3,5 milliós) intenzíven tartott tojóállomány mellett az ágazat évente legalább 448 tonnával kevesebb nitrogénnel és 280 tonnával kevesebb foszforral terhelné a környezetet.

Bábolnán az iparszerű baromfitenyésztés az 1960-as évek elején kezdődött, a tevékenységben az uraiújfalui terület 1973 óta vesz részt. A 2000-es évek elején a cég válságba került, a fellendülés 2004-ben, a privatizáció után következett be, amikor a Bábolna TETRA Kft.-t magyar szakmai befektető csoport vásárolta meg. A cég 2005-től eredményesen gazdálkodik, folyamatosan növeli a piacait. A Bábolna TETRA Kft. - legfőképpen Uraiújfalu és Bábolna környékén - 220 embernek ad munkát. A tavalyi árbevétele mintegy 5,2 milliárd forint, az eredménye pedig 185 millió forint volt. Az árbevétel 60-70 százaléka exportból származik, az országban piacvezetőnek számító TETRA termékek - tojóhibridek, naposcsibék, keltetőtojások, előnevelt jércék - 40 országba jutnak el.

Az elmúlt időszakban felgyorsult a tenyésztési és a kutatási munka is, szoros együttműködést folytatnak a Kaposvári Egyetemmel és a gödöllői Haszonállat Génmegőrzési Központtal. A tudományos kutatómunka fő bázisa az idén üzembe helyezett 23 ezer férőhelyes istálló.

A tervek szerint 2014 tavaszán Uraiújfaluban átadják Európa egyik legkorszerűbb tojóhibrid keltetőjét. A közel 3800 négyzetméter alapterületű keltető évente 32 millió keltetőtojás kapacitással és mintegy 12-13 millió naposjérce kibocsátással rendelkezik. A beruházás összköltsége mintegy 2 milliárd forint, melyhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap, a Darányi Ignác Terv keretében 40 százalékos támogatást nyújt.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!