Korszerű meteorológiai adatok az agrárium szolgálatában

Agro Napló
A teljes magyar agrárium nyertese lehet annak az együttműködésnek, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Macro Cégcsoport két tagja között jött létre hatékonyabb munkát téve lehetővé – közölte a MATE az Agro Naplóval.

A felsőoktatási intézmény jelzi, hogy a kutatók a legmodernebb eszközökkel és a leginnovatívabb módszereket alkalmazva, az így nyert meteorológiai adatok alapján immár jóval hatékonyabb munkát végezhetnek a klímaváltozás, a növényvédelem és az agrometeorológia területén, de az új eredmények javíthatják a hazai mezőgazdaság versenyképességét is.

Mindezt az teszi lehetővé, hogy március 10-én együttműködési megállapodást kötött a MATE, az OMSZ, valamint a Macro cégcsoport két tagja, a meteorológiai adatok nagysebességű feldolgozásában jártas Macro Expert Kft. és a Macro Eco-Farm Kft.

A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer, aminek használatával nagyban növelhető a hatékonyság mind a szántóföldi gazdálkodás, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés során alkalmazott növényvédelmi eljárások használatában.

Az aláírt együttműködési megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

A széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület tehát újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak.

A rendszer emellett még inkább támogatja majd a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat is, többek között az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét végéig maradnak a zivatarok

A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, ugyanakkor a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is...

A jövő héten akár hó is hullhat

A jövő héten akár hó is hullhat

Az elmúlt hetekben az Alföldön kissé megtorpant a talajok feltöltődési folyamata, főként nyugaton, északnyugaton hullott csapadék. Most már azonban or...

Még mindig hiányzik az eső

Még mindig hiányzik az eső

Örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, viszont a májusi csapadékkal ismét sok a probléma. Az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki...

Tovább fokozódik a csapadékhiány

Tovább fokozódik a csapadékhiány

Elszórt, kis mennyiségű csapadékra jövő keddtől van kilátás, a hét második felében viszont már számottevő mennyiség is hullhat – olvasható az Országos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!