MENÜ

Korszerű tárolókapacitás és öntözés nélkül nincs eredményes burgonyatermelés

Agro Napló 2021.07.26.

Korszerű tárolókapacitás és öntözés nélkül nincs eredményes burgonyatermelés, mivel az egyre igényesebb fogyasztói elvárások mellett a megváltozott klimatikus viszonyok és a hektikus piaci körülmények között kell eredményesnek lennie a hazai burgonyaágazatnak – fogalmazott Feldman Zsolt Nyírteleken, az Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta-, Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón.

 

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az egyik legösszetettebb technológiai hátteret igénylő mezőgazdasági kultúrának nevezte a burgonyaágazatot. Mint fogalmazott, a kormány mindent eszközt rendelkezésre bocsát annak érdekében, hogy kiszámítható, sikeres és eredményes legyen hazánkban burgonyát termeszteni. A klimatikus viszonyok jelentős változása – különösen a burgonyatermesztés számára kulcsfontosságú nyarak melegebbé és szárazabbá válása – miatt öntözés nélkül már nemigen lehet eredményesen burgonyát termelni. Ezért az agrártárca támogatja, hogy a termelők öntözési közösségeket hozzanak létre, működésüket és beruházásaikat kiemelten segíti.

 

am_az_eredményes_burgonyatermesztésért_kép_14

 

Az államtitkár emellett sikeresnek és eredményesnek tartotta azt a közelmúltban lezárult pályázatot, amelynek nyertesei többek között olyan tárolókapacitások bővítésére vagy kialakítására nyerhettek el támogatást, amelyek segítik a burgonya hosszú hónapokon keresztül, korszerű körülmények között történő tárolását. A Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében pedig most nyíltak meg azok a pályázati lehetőségek, amelyek révén a termelők technológiai kapacitásukat, gépparkjukat újíthatják meg.

 

am_az_eredményes_burgonyatermesztésért_kép_11

 

Van perspektívája a burgonyaágazatnak – jelentette ki Feldman Zsolt –, a fogyasztók ugyanis kedvelik, keresik a burgonyát. A megváltozott fogyasztói igények egész évben egyenlő minőséget és választékot keresnek az üzletekben. Ehhez segíti hozzá a termelőket a megfelelő tárolókapacitás, gépparkjuk megújítása és a precíziós gazdálkodás eredményének kihasználása - mondta az államtitkár.

 

Fotók: Vermes Tibor