Korszerűsítik a környezetügyi informatikai rendszereket

Agro Napló
Összekapcsolódnak a környezetügyi ágazatban használt információs rendszerek, korszerűbb lesz a környezeti adatokat nyilvántartó rendszer és a légszennyezettségi mérőhálózat három uniós fejlesztés megvalósításával, amelynek projektindító rendezvényét csütörtökön tartották a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

A legfontosabb cél, hogy korszerű informatikai rendszer jöjjön létre, amelynek elemei összekapcsolódnak, és amely könnyen hozzáférhető, illetve gazdaságosan, hatékonyan működtethető - mondta a megnyitón Kovács Péter, a tárca vízügyért felelős helyettes államtitkára.

    A környezetvédelmi, természetvédelmi és a vízügyi információs rendszerek összekapcsolhatósága válik lehetővé akkor, ha a vízügyi szervezetek informatikai hálózatai csatlakoznak a Nemzeti Távközlési Gerinchálózathoz. A több mint 500 millió forintos támogatással megvalósuló fejlesztés biztosítja a rendszerek közötti on-line adatcserét, az érintett szervezetek távközlési költségeinek csökkentését és az e-kormányzat rendszeréhez történő csatlakozást.

    Több mint kétmilliárd forintból újul meg a VM országos környezetvédelmi információs rendszere (OKIR), amely a környezet terhelésével és állapotával kapcsolatos adatokat tárolja. Mostanra a rendszer szoftver- és a hardver-környezete is elavult, üzemeltetése gazdaságtalan, illetve a nemzetközi információbiztonsági szabványoknak és ajánlásoknak sem felel meg teljes körűen. Várhatóan a jövő év második felére korszerű, energiagazdaságos, központosított informatikai infrastruktúra jön létre.

    Mintegy 1,1 milliárd forintos támogatás jut a levegőminőségi mérőműszerek és lakossági tájékoztató rendszerek működtetését végző Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat korszerűsítésére, amely szintén a jövő évben valósul meg. A meglévő mérőhálózat jelenleg nem felel meg teljesen az előírásoknak. Szükség van a levegő méréséhez, illetve az adatok feldolgozásához, megjelenítéséhez a kiszolgáló informatikai rendszer továbbfejlesztésére is, valamint alapvető az adatokból kapott ismeretek elektronikus közzététele.

    A három fejlesztés a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!