Kötelező képzés jöhet a baromfisoknak

Agro Napló
Fel kell készülni arra, hogy a madárinfluenza ismét megjelenik az országban – hívta fel a figyelmet szombaton Győrffy Balázs, egy libatenyésztési szakmai konferencián – számolt be a Magyar Idők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint higiéniai képzésekkel, az állattenyésztési ágazatokra kidolgozott kárenyhítési, illetve díjtámogatott biztosítási rendszer létrehozásával jelentősen csökkenthető lenne a madárinfluenza okozta kár. 

A kamara ezért a Baromfi Terméktanáccsal együtt kezdeményezi ez utóbbi rendszer kidolgozását. Győrffy Balázs emlékeztetett arra, hogy a tavaly novemberben megjelent betegség legalább tízmilliárd forint kárt okozott a magyar baromfiágazatnak.

– Bár hazánk augusztusban visszaszerezte a mentes státusát, egy újabb járvány megelőzéséhez létfontosságú, hogy a hatóságok fokozzák az állategészségügyi ellenőrzéseket, az állattartók pedig maradéktalanul tartsák be a higiéniai előírásokat – emelte ki. A kamara a telepi higiénia javítása érdekében a baromfitartókat összefogó szervezet szakmai közreműködése mellett azt tervezi, hogy a szakirányú végzettséggel nem rendelkező gazdálkodóknak éves rendszerességgel kötelező, de ingyenes képzést szervez. Győrffy Balázs szerint fontos kérdéseket vet fel a hazai víziszárnyas-tenyésztés helyzete is. A Baromfi Terméktanács hosszú ideje szeretné elérni, hogy a tenyésztést új alapokra helyezzék az országban. Ehhez a hazai nemesítő-tenyésztő szervezetek megerősítésére, esetleges anyagi támogatására, illetve a fajtákat összehasonlító rendszeres tesztekre lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!