MENÜ

Közel 14 ezer hektár földrészletet lehet megvásárolni

Agro Napló 2023.09.18.

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók és a helyi termelők földhöz jutását kívánja támogatni.

 

A koronavírus-járvány, az ukrajnai háború rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld. A magyar agrárium előtt álló kihívások ellenére a gazdák elkötelezett munkájának és szorgalmának köszönhetően mindig biztonságos élelmiszer kerül a magyar lakosság asztalára. Az Agrárminisztérium ezért minden lehetséges eszközzel támogatja az ágazat szereplőinek tevékenységét, aminek egyik alapvető eszköze a gazdálkodók igényeit figyelembe vevő birtokpolitikai intézkedések kialakítása – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Az árverések második ütemében csaknem 14 ezer hektár földrészletet  kínálnak megvételre. A szántó, rét, legelő művelési ágú területek mellett meghirdetnek vegyes művelési ágú földrészleteket is. Az árverési hirdetmények szeptember 15-étől az Nemzeti Földügyi Központ honlapján érhetők el. Az árverések időpontjáról és helyszíneiről a hirdetmények adnak pontos tájékoztatást. Lebonyolításukra 2023. október 16. és 2023. október 31. napja között kerül sor. Az árveréseket az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják le az NFK képviselői és közjegyzők jelenlétében. Az árverésre kijelölt ingatlanok adatait, valamint a regisztráció illetve az árverés időpontját, helyszínét tartalmazó árverési hirdetményt a Kormányhivatalok vármegyei és járási hivatali helyiségeiben, illetve az árverések helyszínein is kifüggesztik – értesült lapunk.

Az árverési eljárás gyors és hatékony lebonyolítása, átláthatósága érdekében a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet 2023. május 15. napján hatályba lépett módosításával megváltoztak az árverési eljárás egyes részletszabályai, melyek az árveréseken részt venni, illetve elővásárlási jogot gyakorolni kívánó gazdák részéről kiemelt figyelmet igényelnek. Az eladandó földek listái és az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ honlapján már elérhetők.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)