Közel 200 ezer aláírás gyűlt össze az uniós agrártámogatások csökkentése ellen

Agro Napló
Lezárult az aláírásgyűjtés az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése ellen, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kezdeményezett tiltakozásul a brüsszeli tervek ellen. A petíciót a kormány és az Agrárminisztérium kezdettől fogva támogatta, és a magyar gazdák mellé állt.
Jakab István, Nagy István és Győrffy Balázs, fotó: nak.hu

A kezdeményezés eredménye minden várakozást felülmúlt, ugyanis mintegy 200 ezer magyar gazda hitelesítette aláírásával a petíciót és tiltakozott azért, hogy Brüsszel az agrártámogatásokból a bevándorlókat akarja támogatni – közölte Nagy István agrárminiszter az aláírásgyűjtés lezárását bejelentő sajtótájékoztatón Budapesten a szaktárcánál. Elmondta: az aláírásgyűjtés során egy példaértékű és széles körű együttműködés jött létre a magyar gazdatársadalomban. Az összegyűjtött sok aláírás pedig erőt és felhatalmazást ad a gazdaszervezeteknek valamint a kormánynak is a további küzdelemhez.

A tárcavezető kiemelte „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megvédjük a brüsszeli tervektől a magyar gazdákat és a magyar agráriumot. Ehhez a legfontosabb lépés az európai parlamenti választás.” Mint mondta: Ez sorskérdés egész Európának, Magyarországnak és a magyar gazdáknak is. Ezt a bevándorláspárti brüsszeli vezetést le kell cserélni, mert mindent alárendel  a bevándorlók érdekeinek.

„Ezért arra bíztatok mindenkit, a magyar gazdákat is, hogy üzenjünk közösen Brüsszelnek, mert a bevándorlást meg kell állítani.” – hívta fel a figyelmet Nagy István. Hozzátette: új brüsszeli vezetésre, új Európai Parlamentre és Bizottságra van szükség, olyanra, amely nem bevándorláspárti.

Az unió közös agrárpolitikájának (KAP) forrásaiból elvont támogatásokkal az unió brüsszeli vezetése a migránsok letelepedését és a vidéki közösségekbe való integrációját szeretné pénzelni. Így a magyar agrárium és a magyar gazdák támogatására is mintegy 25 százalékkal kevesebb KAP forrás jutna. Mindez pedig sok magyar gazdálkodó és az agráriumban dolgozó ember megélhetését veszélyeztetné. Emellett valamennyi magyar állampolgárra is kihatással lenne. jelentősen drágulnának ugyanis az élelmiszerek, szűkülne a kínálat illetve kétes eredetű és minőségű import élelmiszerek lepnék el a hazai és az európai piacot.

„Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Brüsszel inkább a migrációt akarja támogatni további euró milliárdokkal ahelyett, hogy az európai mezőgazdaságot és gazdákat erősítené.” – mondta az agrárminiszter.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a jelenlévők előtt Győrffy Balázs, a NAK elnöke, kiemelve, hogy a tervezett csökkentés a területalapú támogatások szintjén a magyar gazdáknak hektáronként mintegy 15 ezer forinttal jelentene kevesebb támogatást. Ez – mint mondta – visszavetné a magyar mezőgazdaság utóbbi években tapasztalt fejlődését, rossz hatással lenne a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzetére, a foglalkoztatásra, a versenyhelyzetre, továbbá nehezítené a gazdákkal szembeni uniós elvárások teljesítését is.

Hangoztatta: a petíció sikeresessége bebizonyította, hogy komoly társadalmi támogatása van a hazai érdekek védelmének. A magyar emberek értik a támogatások megmaradásának fontosságát, tudatában vannak annak, hogy azok csökkentése az élelmiszerárak elszabadulását is eredményezheti. Kiemelte: a petícióhoz a gazdákon kívül sokan csatlakoztak civil polgárok és szervezetek is. Külön is kiemelte, hogy a petíciót támogatta a Magyar kereskedelemi és Iparkamara (MKIK)  is.

Jakab István, a Magosz elnöke arról beszélt, hogy  a gazdák mindennapi tevékenységét a napi munkamenet határozza meg, de tevékenységükkel már nemcsak a mát, hanem a jövőt is formálják. Ezért nem mindegy, hogy milyen terveket készíthetnek, milyen forrásokra számíthatnak. Ezért a most megfogalmazott magyar petíció jó időpontban született, mivel a mostani uniós döntéshozók már nem dönthetnek a támogatási forrásokról, arról már csak az uniós választásokat követően az új vezetés határozhat. Így nem kapott esélyt a múlt, a jövőről a jövő emberei dönthetnek majd. Hozzátette: a közvetlen támogatások az előzetes tervek szerint a múlt évi árakon számolva 16,4 százalékkal (ez az egyes pillér), míg a vidékfejlesztési támogatások (ez a kettes pillér) pedig 26,6 százalékkal csökkennének. Ez pedig elfogadhatatlan – húzta alá a Magosz elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!