Közel fél éve nem látott esés a benzinárakban

Agro Napló
Jelentősen csökkent az üzemanyagok ára tegnaptól a holtankoljak.hu információi szerint, a benzin esetében 30 forintos, míg a gázolajnál 35 forintos esést láthatunk. Fél éve nem volt ekkora csökkenés.

A hatósági 480 forintos árak mellett az alábbi piaci árakkal találkozhatunk a kutakon:

  • 95-ös benzin: 656,9 forintos/liter
  • Gázolaj: 788,9 forint/liter

A benzin esetében ekkora csökkenést utoljára év elején, március 18-án láttunk. A gázolajnál április 6-án volt utoljára 35 forintos árcsökkenés – értesült a Portfolio cikkéből az Agro Napló.

 

Bár az üzemanyagárak csökkennek szerdától, a történelmi csúcsoktól továbbra sem vagyunk messze és a historikus átlaghoz képest is jóval feljebb vannak az árak.

A mai nappal valamelyest csökken a benzin és a gázolaj ára közötti különbség, bár a múlt heti történelmi rekordnak számító 137 forinthoz képest csak 5 forintos a csökkenés.

Ettől függetlenül a gázolaj továbbra is közel 20 százalékkal drágább, mint a benzin.

 

Múlt héten az MNB által bejelentett intézkedések és a pozitív gázpiaci hírek hatására a forint jelentősen erősödni tudott a dollárral szemben, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az üzemanyagárak csökkennek ezen a héten.

 

Ezzel párhuzamosan az olajár is esett a múlt héten, itt elsősorban az újabb kínai korlátozások játszottak szerepet, amelyek a kereslet csökkenésével fenyegetnek. Ez a novemberi határidős Brent árfolyamában több mint 10 százalékos esést hozott három kereskedési nap alatt, azóta ehhez képest is lejjebb került a jegyzés.

(Forrás: Portfolio)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!