Közeledik a meggyfelvásárlásokhoz kapcsolódó kötelező szerződéskötés határideje

Agro Napló
Lejár május 15-én a meggyfelvásárláshoz kapcsolódó szerződéskötési kötelezettség határideje a Magyarországon történő feldolgozásra, alaptermékként beszállított meggy értékesítése esetében hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szerződés kapcsán fontos kiemelni – emlékeztet a Nébih -, hogy annak a teljes felvásárolt gyümölcsmennyiséget le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi.

A hatályos hazai jogszabályi előírások – azaz a törvény - értelmében, a meggy és az alma Magyarországon történő feldolgozása esetén kötelező írásban rögzíteni a gyümölcsök értékesítésére irányuló szerződést. A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat.

A meggy vonatkozásában a törvény azt is előírja, hogy az adott évben több mint 100 tonna meggyet feldolgozóknak május 15-ig szerződéssel kell lefedniük a teljes feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékát; míg a kisebb feldolgozóknak elegendő a beszállítás időpontjában megkötniük az írásos szerződést.

Fontos tehát, hogy a teljes felvásárolt gyümölcsmennyiséget szerződésbe kell foglalni. Ugyancsak lényeges, hogy a megállapodások a feldolgozásra szánt gyümölcsök értékesítésében résztvevő minden szereplőre, azaz a közvetítő kereskedelemre is vonatkoznak.

A törvényben meghatározott kötelezettségek betartását a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettségek megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezertől 50 millió forintig terjedhet.

Az érintettek a szerződéskötési kötelezettséggel kapcsolatos kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre küldhetik el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Átlagosnál kisebb meggytermés jöhet

Átlagosnál kisebb meggytermés jöhet

Idén a tavaszi fagyok miatt az átlagnál kevesebb, várhatóan mintegy 45-50 ezer tonna meggy terem – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!