KSH: egymilliárd euró feletti a külkereskedelmi többlet júniusban

Agro Napló
Júniusban az export euróban számolt értéke 4,9, az importé 1,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a kereskedelmi mérlegtöbblet 265 millióval, 1,112 milliárd euróra nőtt - jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kivitel 0,1, a behozatal 0,5 százalékponttal nagyobb növekedést mutatott, mint az augusztus 5-én kiadott első becslésben, és emiatt 17 millióval kevesebb lett az aktívum is.
    A gépek, szállítóeszközök exportja továbbra is átlagon felül, 8,0 százalékkal, a feldolgozott termékeké 2,2 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszerkivitel 0,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
    Import oldalon is a gépek behozatala nőtt a legjobban, 6,7 százalékkal, a feldolgozott termékek és az élelmiszereké egyformán 3,4, százalékkal emelkedett, az energiaimport értéke 32,9 százalékkal csökkent. Az energiaimport forintban mért értéke júniusban 31,8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly júniusinál. A kőolaj és kőolajtermékek importvolumene enyhébben, 8,6 százalékkal csökkent, az olaj világpiaci ára ugyanakkor március óta folyamatosan emelkedik - jegyezte meg a hivatal.
    Az év első hat hónapjában az export euróban számolt értéke 3,1, az import 1,3 százalékkal emelkedett, a külkereskedelmi mérleg többlete 868 millió euróval nőtt, 5,376 milliárd eurót tett ki. Január-júniusban a kivitel értéke 46,436 milliárd euró (14 522 milliárd forint), a behozatalé 41,060 milliárd euró (12 840 milliárd forint) volt.
    A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,5, a behozatalban 2,8 százalékkal csökkent. A cserearány 2,4 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,7, a dollárhoz képest 1,6 százalékkal értékelődött le az első fél évben.
    Január-júniusban csupán a gépek (4,7 százalék) és a feldolgozott termékek (3,1 százalék) kivitele nőtt, miközben az élelmiszerek exportja 0,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbihoz képest.
    Az első fél évben a legnagyobb mértékben, 4,9 százalékkal a feldolgozott termékek importja emelkedett, de szintén nőtt az élelmiszerek és a gépek behozatala, 4,0 százalékkal, valamint 3,4 százalékkal. Mindeközben az energiaimport értéke 28,3 százalékkal mérséklődött.
    Az Európai Unió többi tagországába irányuló export euróban 4,6 százalékkal nőtt, az unión kívüli országokba 2,5 százalékkal csökkent az első félévben, beleértve az 5,0, és 4,4 százalékos júniusi növekedést.
    Az unión kívülről érkező import júniusban 3,5 százalékkal, a tagországokból viszont csak 1,3 százalékkal nőtt, az első fél évben viszont 3,8 százalékos csökkenést és 2,8 százalékos emelkedést mutatnak az adatok az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!