Kuba a vizeken is nyit

Agro Napló
Az ország csatlakozik az illegális halászat megfékezésére létrejött nemzetközi FAO egyezményhez.

Kuba az ország nemzetközi nyitása keretében csatlakozott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által tető alá hozott egyezményhez a kikötő szerinti állam intézkedéseiről az illegális, nem bejelentett és szabályozatlan halászat elkerülésére, megakadályozására és megszüntetésére (Agreement on Port State Measures to Prevent, Deter and Eliminate Illegal, Unreported and Unregulated Fishing).

Az Egyezmény részes felei között találjuk az Európai Uniót, ezáltal Magyarországot is, az Egyesült Államokat vagy Dél-Afrikát és Barbadost. Életbelépéséhez még egy aláíró fél szükséges, ami José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója szerint júliusra megtörténik.

Az illegális halászat, tehát amikor hiányzik az engedély, esetleg védett fajokat halásznak, nem megengedett módszereket használnak, továbbá túllépik a kvótát, mértékét évi 26 millió tonnára becsülik, ami több mint 15 %-át teszi ki a halászati termelésnek.

A gazdasági károk mellett a biológiai sokféleséget és az élelmezési biztonságot is veszélyezteti sok országban.

A kikötő szerinti állam intézkedései egyezmény lefekteti egy ország jogait idegen, felségvizeire belépő hajók vizsgálatára. Feljogosítja például arra, hogy a valószínűsíthetően illegálisan halászó hajókat visszatartsa, ezáltal az ilyen zsákmány nem kerül a helyi vagy nemzetközi piacokra sem.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!