MENÜ

Kutatóközpont és kihelyezett egyetemi tanszék lesz Nyíradonyban

2014.08.28.

Kelet-magyarországi Vidék- és Területfejlesztési Kutatóközpont létrehozásáról és ehhez kapcsolódóan kihelyezett tanszék megalapításáról írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a térség országgyűlési képviselője és a Debreceni Egyetem rektora szerdán Debrecenben.

Tasó László és Szilvássy Zoltán egyaránt a térség gazdasági felemelkedésének és versenyképessége javításának támogatásával, az egyetemi tudás mielőbbi gyakorlati hasznosulásával indokolta a kezdeményezést. 

    Tasó László fideszes képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára kiemelte: a mezőgazdasági, kertészeti és élelmiszer-ipari kutatásokra alapozott fejlesztéseket kiterjesztik a határ túloldalára, az érmelléki és a szatmári területekre is.

    Az államtitkár annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egy térség fejlesztése nem lehet eredményes, ha az ahhoz szükséges szellemi potenciál nem épül be intézményesen abba a közegbe, amelyet szolgálni kíván.

    Tasó László reményei szerint a leendő nyíradonyi kutatóközpont egy az egész országra, illetve a határ menti régiókra is kiterjedő hálózat első intézménye lesz, amelynek a működtetéséhez szeretnének központi és európai uniós forrásokat is megszerezni.

    Az infrastruktúráért felelős államtitkár az MTI érdeklődésére elmondta: Nyíradony térségében szeretnének egy nagyállat-vágóhidat létrehozni, amelyhez érmelléki vágópontok is kapcsolódnának. Biomasszaüzem, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó létesítéséről, valamint a mangalicavágás térségbeli kiterjesztéséről is folytatnának vizsgálatokat - tette hozzá.

    Az együttműködés koordinálására öttagú irányító testületet hoz létre az egyetem és Nyíradony önkormányzata, jövőre pedig elkezdődhet a kutatóközpont tervezése - fűzte hozzá Tasó László.

Forrás: MTI