LÁTOGATÁS PACSÁN, KAPOSVÁRON ÉS DALMANDON TOP20 KÍSÉRLETEK

Agro Napló
A kánikula éreztetni kezdi hatását. Kisebb-nagyobb mértékben a legtöbb kísérleti helyen már tapasztalható a felszáradás valamely foka. Addig, amíg az Alföldön erős a kukoricamoly fertőzés, a dunántúli kísérletek közül az eddig látogatottakban kevesebb fertőzött növény látható.

Pacsa:

Meglepő volt, hogy viszonylag korai (április 28.) vetési időpont ellenére az állomány még teljes virágzásban volt, sőt, a középérésűek későbbi tagjai még éppen csak a bibe megjelenésének kezdeténél tartottak. A hőség jelei még csak itt-ott mutatkoztak, az állomány viszonylag friss volt. Az enyhe-közepes molyfertőzésen kívül csak néhány kisebb acatfolt újraéledése említhető. A szemlézést jelentősen hátráltatja, hogy a parcellák nincsenek jelölve. Az állandó számolgatás, visszakeresesés, sok erő- és időveszteséget okoz. A fényképezést annyiban nehezíti, hogy a címkéket így nem lehet lefényképezni, ezzel segítve a kép beazonosítását.

Kaposvár:

Erős felszáradási tünetek mutatkoznak. A fattyasodó hibrideken a fattyak leszáradtak. a két nappal korábban vetett kísérlet egy-két héttel is előbbre tart a pacsaihoz képest. Enyhe molyfertőzés, néhány kukoricaboár megjelenése említhető. A kaposvárra hőségperiódusokban jellemző kiegyenlítetlenség még nem mutatkozik. A szemlézés a hagyományos elrendezésű kísérletben kényelmes.

Dalmand:

Dalmandon is elkezdődött a felszáradás. A hibridek a kaposvárihoz közel azonos érettséget mutatnak. Enyhe a molyfertőzés, egy-egy tövön nagyobb levéltetű kolóniák láthatók. a parcellák és ismétlések között, akárcsak a többi kísérletnél, itt sem mutatkozik a fajtákra nem jellemző szóródás. A szemlézést jelentősen megkönnyíti az informatív parcellajelölés.

Forrás: MKK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!