MENÜ

Lehet, hogy már ma elindul az ukrán gabonával az első hajó

Agro Napló 2022.08.01.

A gabonaexport újraindulásának keretében az első, búzával megrakodott hajó akár hétfőn elhagyhatja az ukrán kikötőjét.

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kikötőben 2022. július 29-én (Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP / Telex)

 

Mondta Ibrahim Kalin, Recep Tayyip Erdoğan török elnök szóvivője a Kanal 7 török tévének. „Mi teljesen felkészültünk. Várjuk partnereinktől, Törökországtól és az ENSZ-től a jelzést, hogy elkezdhessük [az exportot]”, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még pénteken, amikor megtekintette a berakodásokat.

Oroszország és Ukrajna július 22-én kötött megállapodást az ENSZ-szel és Törökországgal az ukrán tengeri agrárexport részleges helyreállításáról. Ukrajna három, az öt hónapja tartó háború alatt ukrán ellenőrzés alatt maradt kikötőjéből, Odesszából, valamint a közeli, kisebb kapacitású Csornomorszkból és Juzsnéből indulhatnak újra a búzát és más gabonaféléket szállító teherhajók – értesült a közleményből az Agro Napló.

Oroszország vállalta a megállapodásban, hogy nem indít támadást kereskedelmi hajók, más civil hajók, valamint a kereskedelemhez köthető kikötői létesítmények ellen. Ennek ellenére az oroszok már egy nappal a paktum megkötése után, szombaton két rakétát lőttek Odessza kikötőjére. Végül azonban folytatódott a felrakodás az első hajóra, ami Csornomorszkból indulhat majd el. A megállapodás jelentőségéről itt írt a Telex részletesen.

A megállapodás betartatásáért egy, az isztambuli török nemzetvédelmi egyetemen felállított, szerdán átadott központ felel majd, innen végzik majd a hajók mozgását és a szállítmányok ellenőrzését. Kalin szerint a központ hamarosan elvégzi az első hajó kifutásához szükséges utolsó feladatokat.

 

(Forrás: Telex)