2024. március 29. péntek Auguszta

Lehetnek-e rovarok titokban az élelmiszerekben?

Agro Napló
Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nébih-hez: igaz-e, hogy hamarosan bármiféle jelölés nélkül tehetnek „tücsköt, bogarat” az élelmiszerekbe az előállítók.

Régi rovar, új élelmiszer

A rovar alapú élelmiszerek ún. új élelmiszernek* minősülnek. E kategóriába soroljuk azokat az élelmiszereket, melyeknél nem igazolt, hogy 1997. május 15-ét megelőzően hagyományosan fogyasztották az EU területén.

Az új élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók forgalomba. Az új összetevők biztonságosságának átfogó értékelését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi, majd a jóváhagyásról egy tagállami képviselőkből álló testület dönt. Pozitív döntés esetén az EU Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt.

A magyar álláspont
Magyarország nem támogatta a rovar összetevők új élelmiszerként való forgalomba hozatalának engedélyezését. Nincs komoly fehérjehiány, ezért hazánk nem tartja indokoltnak a rovarok élelmiszerként történő fogyasztását az EU-ban. Mivel azonban a tagállamok többsége megszavazta a kérelmeket, így a Bizottság elfogadta azokat.

Fontos kiemelni, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő.

Engedélyezett rovarok

Jelenleg hat érvényes „rovaros engedély” van az EU-ban:

Új élelmiszer

Engedélyezés dátuma

Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár)

2021. június 22.

Fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska)

2021. december 5.

Közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva)

2022. március 1.

Fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök)

2022. március 3.

Az Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por

2023. január 24.

Fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák)

2023. január 26.


Ezek csak az engedélyekben szereplő előírások (pl. termékkategóriák, amelyekben felhasználhatóak, maximális mennyiségek, jelölési követelmények és specifikációs előírások, mint a feldolgozás előtti táplálékmegvonás) szigorú betartása mellett hozhatók forgalomba. Például az „Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított porból” a sokmagvas kenyér 100g-ja legfeljebb 2g-ot tartalmazhat.

Kötelező jelölni

Mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán. A forgalomba hozatalt engedélyező végrehajtási rendeletek a feltüntetendő pontos megnevezést is tartalmazzák.
Emellett – ahol releváns – az allergiás keresztreakcióra való kötelező utalásról is rendelkeznek – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatásából az Agro Napló.

Kötelező allergén feliratok

A lisztbogár lárvát és az alombogár lárvát tartalmazó élelmiszerek csomagolásán fel kell tűntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azon fogyasztóknál, akik ismerten allergiások a rákfélékre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra.
A házi tücsköt és a keleti vándorsáskát tartalmazó élelmiszerek jelölésén fel kell tűntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azon fogyasztóknál, akik ismerten allergiások a rákfélékre és a puhatestűekre és az azokból készült termékekre, valamint az atkákra.

Az allergiás keresztreakciókra vonatkozó jelölések a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is kötelezőek. Ezt például egy kereskedelmi egységben jelölhetik a polccímkén, de elhelyezhetnek dedikált digitális eszközöket, vagy kitehetnek egy tájékoztatót, hogy az érintettek kitől kérdezhetik meg az allergénekkel kapcsolatos információkat.

E-számnak álcázva?

Ahogy a jelenlét elhallgatásától, úgy attól sem kell tartani, hogy E-számnak „álcázva” rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben. E-száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak** van. A rovarok nem tartoznak ebbe a körbe, azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni, és új élelmiszerként engedélyezték őket.

Hivatkozott jogszabályok:

* új élelmiszerekről szóló (EU) 2015/2283 rendelet
** az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK rendelet

Kapcsolódó anyagok:

Élelmiszerekkel kapcsolatos jogszabálygyűjtemény
Új élelmiszerekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!