Lehetőség nyílik az üzbég-magyar agrárkapcsolatok fellendítésére

Agro Napló
A Magyar–Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hatodik ülése előtt fogadta február közepén Hodzsajev Zsamsid Abduhakimovics üzbég agrárminisztert fogadta Nagy István és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Budapesten – közölte lapunkkal az Agrárminisztérium (AM).
Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország készen áll az együttműködésre a jelenleg is zajló együttműködések erősítésére, különös tekintettel a szarvasmarha- és a baromfiágazatra. A két ország közötti együttműködési a szárazságtűrő, illetve nem vízigényes vetőmag fajták exportja terén, illetve az akvakultúrában és az öntözési rendszerek tekintetében is megvalósulhat.

Üzbegisztán kulcspartnerként tekint Magyarországra abban, hogy önellátóvá válhasson az állattenyésztés területén, valamint lehetőségek kínálkozhatnak a magyar cégek számára az üzbég nyersanyagok feldolgozásában, saját értékláncaikba való beillesztésében is.

Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitott e téren is a közös együttműködésre. A felek megállapodtak abban is, hogy a múlt századi gazdálkodásmódok elavulttá válása miatt kulcsszerepet tölthet be az agrár-felsőoktatás szerepe a jövőben, hiszen nem lehet ma már új technológiák bevonása, valamint megfelelően rendelkezésre álló, a nemzetközi élvonalba tartozó kutatóintézetek nélkül sikereket elérni.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A találkozó végén Nagy István és Hodzsajev Zsamsid Abduhakimovics agrárminiszterek egyetértési szándéknyilatkozatot írtak alá, mely új piaci lehetőségeket jelenthet a magyar termelőknek és a  magyar gazdáknak.

Az eseményen részt vett Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium február közepén kinevezett nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is – jegyezte meg az AM közlemény.

Tudásátadás és agrárexport

Hazánk számára kiemelt prioritás a Keleti Nyitás és ezen belül az Üzbegisztánnal való stratégiai partnerség kiépítése, aminek szilárd bázist adnak a két ország közötti szoros politikai, kulturális és erősödő gazdasági kapcsolatok – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar-üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság budapesti ülésén, február második felében.

Fotó: Fekete István

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) tartott megbeszélésen az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára kifejtette: Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat, a nemzetgazdaság motorja, amely hazánk ellátása mellett a magyar termékek, szolgáltatások és tudás exportjának alapja is.

Farkas Sándor üdvözölte a két ország közötti közös munka további folytatásának lehetőségeit, kiemelve többek között a szarvasmarha-tenyésztés genetikai állományának biztosítását, valamint a takarmányozáshoz szükséges vetőmagokkal kapcsolatos, valamint az öntözési tudás átadást.

Fotó: Fekete István

Mint fogalmazott, Magyarország jelentős együttműködési lehetőséget lát a szárazságtűrő, illetve nem vízigényes vetőmagfajták exportja terén. Tudjuk, hogy Üzbegisztán számára kulcsfontosságú az állatállomány, a termelés és termelékenység, valamint a takarmánybázis növelése, amelyekben ezúttal is megerősítjük Magyarország szándékát a partnerségre a megfelelő technológiák bevezetésében - mondta az államtitkár.

A két ország között a múltban kialakított sikeres együttműködésnek és jó gyakorlatoknak köszönhetően a magyar termékek, technológiák és szaktudás hosszú távon jelen lehetnek az üzbég piacon. Mindezt segíti a mostani tárgyaláson megerősített gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási együttműködésről szóló szándéknyilatkozat aláírása – tartalmazza az a mostani magyar-üzbég megbeszélésekről szóló  összefoglaló, amit lapunk is megkapott az agrártárcától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!