Lendületben az agrárhitelezés – már 500 milliárd forint hitelt segít az agrárgarancia

Agro Napló
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar finanszírozásához nélkülözhetetlen eszköz a hitelgarancia – mondta keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten az agrárminiszter.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Nagy István szerint a magyar agrárium a korszerűsítés időszakába lépett, ezért különösen fontosnak nevezte mind a finanszírozási feltételek javítását, mind a beruházási hajlandóság ösztönzését. Hitelezési szempontból – mint mondta – a mezőgazdaság és az élelmiszeripar különleges terület, hiszen a tőkeigényük rendkívül nagy, beruházásaik pedig olykor csak évek múlva, illetve bizonyos időszakokhoz kötötten térülnek meg.

A tárcavezető az agrárhitelezés sikerének tekinti, hogy az élelmiszergazdaság hitelállománya 2021 végére meghaladta az 1500 milliárd forintot, ami 4 év alatt másfélszeres emelkedést jelent. Eközben kétszer annyi, csaknem 500 milliárd forint hitelállományt támogat az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), amelynek kezességvállalását az Agrárminisztérium költségvetési forrásból támogatja – tette hozzá.

Forrás: AVHGA

Forrás: AVHGA

Nagy István szerint a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődése 2010 óta látványos, és a következő évek még fontosabbnak ígérkeznek, hiszen 2023-tól további 2850 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztési forrásként. A „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program teljes korszerűsítésre törekszik, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés nemzetközi mércével is versenyképes legyen, Magyarország pedig ellenállóbbá váljon a külső gazdasági hatásokkal, az energia és az alapanyagok drágulásával szemben, kevésbé viseljék meg a globális járványhullámok, az időjárási szélsőségek – hangsúlyozta a miniszter.

Az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója szintén az agrárhitelezés fenntartását emelte ki a sajtótájékoztatón. Herczegh András szerint a hitelgarancia egyrészt a bankoknak is kedvez, hiszen több hitel kihelyezését teszi lehetővé. A legfontosabb ugyanakkor, hogy a termelők közül sokan csak a hitelkockázat mérséklésével gondolkodhatnak beruházásokban, hitelgarancia nélkül kevésbé, vagy egyáltalán nem lennének hitelképesek – tájékoztatta a két szervezet az Agro Naplót.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Az AVHGA az utóbbi években 25-30 ezer őstermelő és családi gazdálkodó hitelezését tette lehetővé, majdnem 90 százalékuk mikrovállalkozás volt. Az AVHGA hitelgaranciája országszerte csaknem 2900 településre jutott el – tette hozzá.

Forrás: AVHGA

Az alapítvány honlapján olvasható tájékoztató szerint a kezességvállalásuk azon vállalkozások finanszírozásához járul hozzá, amelyek nem rendelkeznek elegendő fedezettel, így hitelezésük, támogatásuk kockázatos lenne. Az AVHGA feladata a készfizető kezesség olyan mikro-, kis- és középvállalkozók számára, amelyek mezőgazdasági területen működnek, tevékenységük a vidékhez kapcsolódik – írták.

Az Alapítvány működése alatt 120 ezer ügyletével az ország településeinek több mint 90%-án működő gazdálkodóknak nyújtott már a hitelezés során kezességet.

Forrás: AVHGA

Az 500 milliárd forint garantált hitelállományt az AVHGA az AGROFEMA Kft. hitelügyletével érte el. Ennek apropóján dr. Fenyvesiné Mater Gyöngyi, az AGROFEMA Kft. ügyvezető igazgatója átvett Nagy István agrárminisztertől és dr. Herczegh Andrástól, az AVHGA ügyvezető igazgatójától egy oklevelet.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

(Forrás: AVHGA/MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!