Lendületesen nő az uniós fehérjenövény termesztés

Agro Napló
Az Európai Bizottság adatai szerint 2013 óta duplájára nőtt a közösség szójatermő, háromszorosára a borsó, lóbab, lencse, csicseriborsó vetésterülete. De ez sem elég a fehérjeszükséglet kielégítésére, ezért további ösztönző intézkedéseket javasolnak.

Európában jelentős a növényi fehérjék iránti kereslet. Ez a 2016-2017-es időszakban mintegy 27 millió tonna nyersfehérjének felelt meg. Az EU önellátási aránya azonban nagyban függ a fehérjeforrástól, ebből kifolyólag az EU évente mintegy 17 millió tonna nyersfehérjét importál, amelyből 13 millió tonna szójaalapú. Pozitív tendencia azonban, hogy a szója termesztési területe az EU-ban a 2013-as KAP-reform óta megduplázódott és mára megközelítőleg egymillió hektárt tesz ki. Hasonlóképpen a hüvelyesek - borsó, lóbab, lencse, csicseriborsó - esetében 2013 óta majdnem megháromszorozódott a termelés az EU-ban - derül ki az Európai Bizottság uniós növényifehérje-termelés fejlesztésének kilátásait összegző jelentéséről. Ebben több olyan meglévő szakpolitikai eszközt és új javaslatot ismertetnek, amelyek hozzájárulhatnak a fehérjenövényekben rejlő gazdasági és környezeti potenciál kibontakoztatásához

A tájékoztatás szerint a jelentés felülvizsgálja egyebek mellett a repce, napraforgómag, lencse kínálati és keresleti helyzetét az Európai Unióban, és megvizsgálja, hogyan lehet a növényi fehérjék gazdaságos és környezetvédelmi szempontból megfelelő előállítását tovább ösztönözni.

A bizottság javaslata szerint a fehérjenövényeket termesztő mezőgazdasági termelőket a javasolt jövőbeli KAP keretében a nemzeti stratégiai tervekbe való bevonása révén lehetne ösztönözni. El kellene ismerni a zöldségek környezetvédelmi és az éghajlattal kapcsolatos célkitűzések szempontjából kedvező hatásait az ökorendszerek és a vidékfejlesztési programok keretében. A versenyképesség növelését kellene elérni az uniós és tagállami kutatási programokból származó kutatás és innováció, valamint a Horizont Európa program 2021-tól hét éven át érvényes költségvetésének megkétszerezése révén.

A szöveg szerint a növényi fehérjék gazdaságos és környezetvédelmi szempontból megfelelő előállítását piacelemzéssel és a piac átláthatóságának a jobb monitoringeszközöknek köszönhető javításával lehetne ösztönözni, valamint a fehérjenövények táplálkozással, egészséggel, éghajlattal és környezettel összefüggő előnyeinek népszerűsítésével, amelyhez 2019-ben mintegy 200 millió eurós kerettel rendelkező uniós promóciós program is hozzájárul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!