Lépfenével fertőzött állat húsa miatt rettegnek Békésben

Agro Napló
Nagy veszélyben lehetnek azok, akik érintkeztek a hússal, a helyiek félnek egy házaspár megbetegedése óta.

Beteg szarvasmarhát vágtak le Kötegyánban a múlt héten, majd a húsát feldolgozták. Kiderült, hogy a marha lépfenével volt fertőzött, a húsból fogyasztó Békés megyei házaspárt azonnal kórházba vitték - írja a Blikk.

A tanyát, ahol az állatot tartották, vegyvédelmi ruhában fertőtlenítették a szakemberek, azonban más állatokat nem vittek el, úgy hírlik, a szarvasmarha nem ott nevelkedett, csak ott vágták le - írja a lap, amelynek egy járványügyi szakértő elmondta, nagy veszélyben van, aki érintkezett a lépfenés hússal.

A kórokozó, ha a bőrrel érintkezik, azon élénkpiros furunkulust okoz, és ez még a jobbik eset, mert a jól látható, fájdalmas, nagyon ijesztő tünet miatt az ember rögtön orvoshoz fordul.

Ha a lépfene a véráramba jut, halálos is lehet. Az is elég, ha a fertőzött hús darabolásához használt késsel később valaki étkezik, máris bélantraxot kaphat, amitől szintén meghalhat.

A lépfene belélegezve tüdőanthraxot okoz, amely kezdetben influenzaszerű tünetekkel, majd néhány nap múlva légzési elégtelenséggel és légzésleállással jár. Az antibiotikum ilyenkor csak úgy használ, ha néhány órán belül megkapja a beteg, de a betegség akár napokig is lappanghat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája, a fertőzés Magyaro...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!