Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Agro Napló
Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

Az agrotechnológia fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazata a talajmentes növénytermesztési módszerek csoportja. Ezek egyike a hidropónia, ahol a növények gyökerei speciális tápoldatba merülve veszik fel a szükséges tápanyagokat. Ezzel a módszerrel lehetőség nyílik számos élelmiszer, takarmány-, és gyógynövényfaj vertikális termesztésére. A precízen kontrollált termesztési körülményeknek köszönhetően a növények hasznosítható beltartalma is javítható, ezzel a termékek minőségét a hagyományos termőföldes módszerek fölé helyezve.

A gyakorlatban azonban a hidropóniás eljárások nem optimalizáltak; a rendszerek fizikai, kémiai és biológiai paramétereinek beállítása összetett kihívást jelent. A növények gyökérzetének tápanyagfelvevő képessége függ a kémhatástól és a hőmérséklettől, ugyanakkor ezek a paraméterek a tápanyagok oldhatóságát is erőteljesen befolyásolják, így a rendszerek kialakítása kompromisszumos megoldásokat igényel. A nanorészecske kolloidokkal történő hidropóniás tápanyagleadás újszerű lehetőséget kínál a módszer optimalizálására, hiszen a részecskék megfelelő felületi stabilizálásának segítségével olyan rendszereket alakítható ki, melyek paraméterei az adott növény igényeihez szabhatók.

A kutatók célja a tápoldat-kolloidok fejlesztése mellett a hidropóniás rendszerek növénytámogató ültetőközegeinek fejlesztése annak érdekében, hogy a leghatékonyabban lehessen felhasználni a nanorészecske-kolloid alapú tápoldatokat. A szakemberek olyan újszerű, automatizált és sokoldalú hidropóniás rendszert fejlesztenek, amely a jelenleg használt klasszikus tápoldatos megvalósításoknál jóval hatékonyabban alakítható a növények értéknövelő termesztési igényeihez – értesült a közleményből az Agro Napló.

A projektben a hidropóniás módszerrel termesztett növények számára olyan speciális tartósítási eljárást is kidolgoznak, amely megőrzi azok javított beltartalmi értékeit. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely hatékonyan képes a növények víztartalmát lecsökkenteni a szárazanyag-tartalmukat nagymértékben megkímélve. Olyan növényspecifikus liofilizálási protokollokon dolgoznak, amelyek nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez (C-vitamin, glutation, D-vitamin, flavonoidok). A szakemberek kidolgoznak három mikrozöld felhasználásával készülő megnövelt antioxidáns, C- és D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőt is.

A 2025 tavaszáig tartó projekt teljes költsége 887 millió forint, amely 68,27 százalékát fedezi uniós támogatás.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!