Lesz baromfi állatjóléti támogatás jövőre is

Agro Napló
A baromfi állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben több mint 12 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretét, az új program azonban nem január 1-től indul.

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel – közölte a szaktárca.

A 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyása ez év végén jár le, ezért szükségessé vált egy új támogatási program jóváhagyatása, egyben a 2018 év végéig hatályos program lezárása. A 2019-2025 közötti időszakra szóló új támogatási program jóváhagyási eljárásában az Európai Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések még folyamatban vannak, annak érdekében, hogy a beváltan alkalmazott állatjóléti intézkedések a jövőben is folytathatók legyenek.

Tekintettel a folyamatban lévő eljárásra, az új program nem január 1-től indul, hanem a hivatalos jóváhagyást követően, kellő időt hagyva a támogatási kérelmek beadására is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a támogatási kérelmek beadási időszaka is áttevődik 2019 elejére. A 2019. évre szóló támogatási kérelmek beadására 2019. év elején, új formanyomtatványon kerül sor, melyről a Magyar Államkincstár kellő időben, a szokásos módon fog tájékoztatást adni.

A baromfi állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben több mint 12 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!