Levizsgáztak a szaktanácsadók

Agro Napló
Tavaly decemberben zárult az arra kötelezett szaktanácsadók alapvizsgáztatása. A kamara 238 új szaktanácsadó számára engedélyezte 2016-ban szaktanácsadási tevékenység végzését, amelyről határozatot állított ki - írja a NAKlap legújabb száma.

2016-ban Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 238 új szaktanácsadónak adott ki a szaktanácsadó névjegyzékbe való felvételről határozatot; nekik 2017. december 31-ig kell eredményesen vizsgázniuk. 2016-ban a kamara azoknak biztosította a kötelező alapképzési lehetőséget, akiknek erre 2016-ban kötelezettségük volt, emellett akik a 2017-ben kötelezettek számára fenntartott üres helyekre jelentkeztek. A képzésre és vizsgáztatásra 2016. november 15. és december 10. között került sor Veszprémben, Debrecenben és Gödöllőn, összesen hat alkalommal.

A névjegyzéki rendelet a mezőgazdasági szaktanácsadási szakmérnök diplomával rendelkező szaktanácsadóknak lehetőséget biztosít a szóbeli vizsga alóli mentességhez. A képzési folyamat a szaktanácsadók önálló felkészülésével kezdődik, amelyre a NAK e-learning rendszerén keresztül lehet jelentkezni, valamint letölteni a tananyagokat és elvégezni a vizsgatesztek kitöltését.

Az alapképzés három egymást követő napot foglal magában. Az első és második napon a szaktanácsadás módszertani felkészítője, a harmadik napon pedig a szóbeli és a számítógépen elvégzendő vizsga zajlott. A 73/2015. (XI.6.) FM rendelet szerint az alapvizsga akkor sikeres, ha az egyes témakörökből elért eredmény legalább 70 százalékos. A módszertani tréningen való aktív részvétel után lehetett csak szóbeli vizsgát tenni. Az informatikai rendszerek és intézményrendszer tananyagból a NAK e-learning rendszerén keresztül kellett vizsgázni.

Sikeres alapvizsgát 230 fő tett. Két szaktanácsadónak kellett pótvizsgázni, mert a szóbeli, a szaktanácsadás módszertana témakör vizsgájuk elsőre nem sikerült. Az intézményrendszer-vizsgák eredményének átlaga 97,3 százalék, az informatikai rendszereké pedig 98,2 százalék lett. A tavaly kötelezett szaktanácsadók közül 66 fő nem tett alapvizsgát. A névjegyzéki rendelet szerint esetükben gondoskodni kell a szaktanácsadó tevékenységének felfüggesztéséről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!