Lezárult a szarvasmarha ENAR rendszert érintő két fejlesztés

Agro Napló
Lezárult a szarvasmarha Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszert (ENAR) érintő két jelentős fejlesztés – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Így a múlt év végétől a borjúbejelentések és módosítások során a korábbi 10 helyett már 22 színből választhatnak a bejelentők. Emellett lehetővé vált az egyedek tömeges, elektronikus adatbejelentése is közvetlenül a „webENAR” felületén.

A színkódok bővítése az egyedek pontosabb azonosítását szolgálja. A Nébih az új színkódokat az adott fajta törzskönyvezését végző tenyésztő szervezetekkel és tenyésztési kérdésekben elismert tudományos szakemberekkel együttműködve alakította ki. A hatóság 2020. április 30-ig a korábbi bizonylatokat is elfogadja mind a bejelentés, mind a módosítás során.

A másik, jelentős fejlesztés szintén a borjúbejelentéseket érinti: a Nébih – a korábbi e-mailes küldés bizonytalanságának kiküszöbölése érdekében – lehetővé tette, hogy a regisztrált felhasználók a „webENAR”-on XML formátumban feltölthessék/betallózhassák a bejelentésre szánt egyedek adatait a központi adatbázisba.

Így megvalósult az autentikált csatornán történő, tömeges elektronikus adatbejelentés. Ez év április 30-ig mind a korábbi e-mailes, fájl csatolással történő bejelentés, mind pedig az XML feltöltési lehetőség a felhasználók rendelkezésére áll.

A fejlesztésekkel kapcsolatos részletes információk olvashatóak ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!