MENÜ

Lezárult hazánk legnagyobb környezettudományi diákversenye, az OFKD

Agro Napló 2020.09.16.

A Szent István Egyetem (SZIE) Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának szervezésében tartották meg meg hazánk legnagyobb környezettudományi rendezvényének, a XVII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciának (OFKD) záró programját szeptember közepén Gödöllőn.

 

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum adott otthont a rendezvényének. A díjátadó Gyuricza Csaba, a SZIE megbízott rektora ünnepi beszédében méltatta az eseményt, majd a Áder János, Magyarország köztársasági elnöke videó-üzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit. Az esemény a rektori és dékáni különdíjak átadásával, majd az ezekhez kapcsolódó előadásokkal folytatódott. A díjátadó felszólalóinak sorában Palkovics László, a SZIE tudományos és kutatási rektorhelyettesének és egyben a konferencia védnökének beszéde, valamint Czóbel Szilárd, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánhelyettesének, a konferencia elnökének gondolatai is elhangzottak.

A nívós elismerések összesen tizennégy szekcióban ítélték oda, emellett a bíráló bizottság további különdíjakat is kiosztott. A környezet- és agrártudományok széles spektrumát lefedő szekciókba rendkívül sok érdekes pályamunka érkezett, így az agrártudományoktól a botanika és természetvédelem témáin keresztül, egészen a környezetanalitikáig terjedt a paletta. A különdíjak sorában rektori és dékáni különdíjak is kiosztották.

A kétévente megrendezésre kerülő OFKD a természet- és környezettudományok, a környezet- és természetvédelem, valamint környezetünk fenntarthatósága és a klímaügyek iránt érdeklődő középiskolás és egyetemi hallgatókat kívánja megszólítani. A kialakult járványhelyzet miatt az idén rendhagyó módon, a tudományos pályamunkákat csak írásban értékelték, így a szóbeli eszmecseréket idén nem tudták elbírálni.

Az ítészek többek között olyan szempontokat is figyelembe vettek az értékelésnél, mint például a pályamunka nyelvezetének szakszerűsége, a téma irodalmának feldolgozottsága, a kutatás színvonala, módszertanának helyessége, vagy éppen a munka önállósága és újszerűsége, tudományos értéke.

A két év múlva megrendezésre kerülő diákkonferencia rendezési jogát a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kara kapta meg. A rendezési jogot jelképező stafétabotot a rendezvény zárásaként  Horváth Attila, a PTE dékánja vette át. A konferencián felhasznált kitűzőket újbóli felhasználásra szintén átadták a Pécsi Tudományegyetem részére, ezzel is hangsúlyozva az OFKD központi üzeneteit, az újrahasznosítást és a karbon-semlegességre való törekvést – tartalmazza az ismertetés.

 

szie_stafetabot atadasa_2-k