Magyar pásztorkutyák világtalálkozója Komáromban

Agro Napló
A komáromi nemzetközi kutyakiállításon megalakult a Magyar Pásztorkutyák Világszövetsége, amely az öt magyar pásztorkutyafajta népszerűsítését tűzte ki célul – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.
Fotó: www.petful.com

A tájékoztatás szerint a Monostori erődben tartott rendezvényen a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntőjében rámutatott: a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az őshonos állatfajtákra, amelyeket az Országgyűlés már 2003-ban nemzeti kinccsé nyilvánított.

Ezek az állatok - mondta V. Németh Zsolt -, köztük a kilenc magyar kutyafajta mindig is a nemzet szimbólumai voltak és elidegeníthetetlenül eggyé váltak a magyarsággal. Ezért fontos feladat a magyar ebfajták megőrzése és kompromisszumoktól mentes, magas genetikai értéket képező állományok és állami génbankok kialakítása.

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a magyar kutyafajták védelme érdekében elindított programok az elmúlt években eredményesek voltak. Így azok hozzájárultak ahhoz, hogy az őshonos magyar állatfajták megmaradjanak a világ sokszínűségét gazdagítva. A kiemelkedő magyar nemzeti értékek, a hungarikumok közé tartoznak. Ebbe a gyűjteménybe emelte be 2016-ban a Hungarikum Bizottság a 9 magyar kutyafajtát is, köztük az 5 pásztorkutyát – ismertette V. Németh Zsolt.

„Ezért is nagyszerű részesének lenni a világtalálkozónak, mert ez azt is jelenti, hogy ezekre a kutyákra nemcsak hazánk határain belül mutatkozik igény, hanem szélesebb körben, nemzetközi szinten is” – mondta.

A Magyar Pásztorkutyák Világszövetségének első találkozójára nyolc országból érkeztek, közel 170 kutya nevezett a szépségversenyre. A komondorok, kuvaszok, mudik, pulik és pumik küllemét a fajta ideális külsejét leíró sztenderdekhez képest bírálták el – olvasható a tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Kész a vészforgatókönyv az ASP ellen

Régi növényfajták visszatérését és újak megjelenését is hozhatja a klímaváltozás az agrárminiszter szerint. Rendkívüli intézkedési tervvel készül a sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!