MENÜ

Magyar részvétel a hannoveri Agritechnica 2019 kiállításon

Agro Napló 2019.11.18.

Hannoverben rendezték meg a világ vezető mezőgép-bemutatóját - idén november 10-15. között -, ahol a 2800 nemzetközi kiállító között 14 magyar cég is jelen volt – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval, hozzátéve: a kiállításon részt vett és tárgyalásokat folytatott Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár is.

 

Juhász Anikó az Alsó-szászországi Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium igazgatóhelyettesével folytatott tárgyalásán az uniós közös agrárpolitika (KAP) 2020-as tervezésről - különös figyelemmel a környezeti és éghajlati vonatkozásra - az agrárdigitalizáció helyzetéről és az abban történő együttműködési lehetőségekről, a generációváltás tapasztalatairól, valamint a VERA-protokoll (állattenyésztési technológiák hatósági minősítésére alkalmas rendszere) eredményeinek a szakpolitikában történő felhasználásáról esett szó.

A helyettes államtitkár meglátogatta a Szász Szabadállam Környezetügyi és Mezőgazdasági Minisztériumának közösségi standját, ahol megismerkedett Németország első 5G-s tesztgazdaságának működésével. Az egyedülálló projekt Németországban digitális innovációs központként működik, ahol a gazdaság 200 négyzetkilométeres területén a gépek és berendezések az 5G segítségével kommunikálnak egymással.

Az Oldenburgi Münsterland Agrár- és Élelmezési Fórum elnökével folytatott megbeszélésen pedig az állattartással kapcsolatos kihívásokról, valamint az azok kezelésére életre hívott projektekről (antibiotikumok csökkentése, farokkurtítás megszüntetése, állatjóléti szempontú istállóátalakítás, trágyarendelet) esett szó. A helyettes államtitkár magyar kutatási együttműködést ajánlott tárgyalópartnerének, amely a BIOEAST kezdeményezésen keresztül valósulhatna meg – mint utalt rá.

Az Agritechnica szakkiállítást minden páratlan évben rendezik meg Hannoverben. Az idei esemény mottója: „Globális gazdálkodás – helyi felelősség”, amely az innovatív, okos, és a helyi viszonyokra alkalmazott megoldásokat helyezte előtérbe. A fejlesztéseket minden évben különdíjban részesítik. Két éve, 2017-ben egy magyar cég, az AGCO/GSI Hungary Kft. rugalmas gabonasiló ürítő rendszere ezüstérmet kapott – olvasható a tájékoztatásban.