Magyar részvétel a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron

Agro Napló
Az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára február második felében Párizsban részt vett a nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás (SIA) megnyitóünnepségén, majd a kiállítási standjainak megtekintésére szervezett hivatalos vásárbejáráson megnézte a francia állattenyésztési ágazat bemutatóját – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.
Fotó: AM

Farkas Sándor ezt megelőzően kétoldalú megbeszélést folytatott az állattenyésztési ágazat előtt álló kihívásokról, a mezőgazdasági generációváltás és az öntözéses gazdálkodás jelentőségéről francia vendéglátóival. 

A magyar politikus tárgyalt Valérie Metrich-Hecquet asszonnyal, a francia Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium vállalati versenyképességéért és környezeti teljesítményéért felelős igazgatósága (DGPE) főigazgatójával. Az eszmecsere középpontjában az állattenyésztés helyzete és az ágazat kihívásai, továbbá a hatékony mezőgazdasági öntözés feltételeinek megteremtése, valamint a mezőgazdasági ágazat generációváltásával kapcsolatos kérdések álltak. 

Az államtitkár tájékoztatást adott a magyar állattenyésztési ágazat helyzetéről, és felhívta a francia tárgyalópartnere figyelmét az öntözési beruházásoknak az uniós közös agrárpolitika (KAP) forrásaiból történő támogatásának fontosságára. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy állattenyésztési ágazat támogatása az új KAP-ban is kiemelt feladatnak kell lennie. Az állattartó gazdaságok stabil jövedelmi helyzetének biztosítása ugyanis fontos, az állategészségügyi piac és a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentése érdekében.

A generációváltás problémái olyan eszközökkel mérsékelhetők, mint az agrárdigitalizáció és a fiatal agrárvállalkozók könnyített feltételek melletti termőföldhöz juttatása. A tárgyaló partnerek megerősítették, hogy a jövőben nagy hangsúlyt kívánnak fordítani a 2020 utáni KAP költségvetéssel kapcsolatos kétoldalú egyeztetésekre is.

Farkas Sándor további programja során - a pillangós szálastakarmány-termelőket és feldolgozókat integráló francia szövetkezet meghívásának eleget téve - egy tejelő tehenészeti gazdaságot és egy lucernaszárító üzemet keresett fel. Ez a látogatás megalapozhat egy GMO-mentes növényi fehérje alapú takarmányozással és a pillangós szárított takarmánynövény ágazat hazai fejlesztésével kapcsolatos tervezett kétoldalú együttműködést.

A párizsi SIA eseményén a BIOEAST kezdeményezés keretében, három magyar tudományos intézményi partner, a NAIK, a SZIE és az ÖMKI aláírta a  INRAE francia nemzeti agrár-élelmiszeripari és környezetvédelmi kutatóintézettel, valamint nemzetközi partnerintézményekkel együtt azt a keret-megállapodást, amely lehetővé teszi Magyarország részvételét a fenntartható, vegyszermentes mezőgazdaság megteremtésére irányuló programban. Ez az új uniós kutatási és innovációs keretprogram egyik prioritása – olvasható a minisztériumi tájékoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mezőhegyes és a magyar agrárjövő

Mezőhegyes és a magyar agrárjövő

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter a Békés megyei városban e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!